Mobilem platí v Česku 39 procent lidí, bez peněženky chodí čtvrtina obyvatel, vyplývá z průzkumu

Mobilem platí v Česku 39 procent lidí, před čtyřmi lety to bylo 19 procent. Z domova bez peněženky nyní chodí čtvrtina obyvatel. Peněženku u nich vystřídal chytrý mobilní telefon, který vlastní devět z deseti Čechů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mastercard, který se konal v prosinci 2022 na vzorku 1200 respondentů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Placení mobilem

Celkem 12 procent Čechů využívá k placení dvě zařízení, a to nejčastěji hodinky a mobil (ilustrační foto) | Foto: Brian Scantlebury/Alamy | Zdroj: Profimedia

Na 28 procent lidí platí podle průzkumu mobilem, protože nejsou ochotni vytáhnout kartu z peněženky nebo peněženku z kapsy či kabelky. Celkem 21 procent lidí mobilem zaplatí, protože ho má v ruce při stání ve frontě v obchodě.

„Platební karty v nejrůznějších nositelných zařízeních se v posledních několika letech staly novým tržním standardem. Zákazníci totiž při placení upřednostňují ty metody, které jsou nejpohodlnější a nejrychlejší. A v případě hodinek nebo chytrého telefonu odpadá i zadávání kódu PIN u vyšších částek,“ uvedl generální ředitel společnosti Mastercard pro ČR a Slovensko Michal Čarný.

Trend podle něj jasně směřuje k tomu, že lidé budou mít k dispozici celou řadu platebních nástrojů. Celkem 12 procent Čechů využívá dvě a více nositelných zařízení, nejčastěji hodinky a mobil, a platí intuitivně tak, jak je to pro ně v daný okamžik nejjednodušší. Rychle roste i podíl těch, kteří fyzickou kartu vůbec nevyžadují, dodal.

Platba prstenem

I když lidé při sobě stále hotovost nosí, vnímají ji především jako pojistku, že budou moci zaplatit i tam, kde bezhotovostní platby stále nepřijímají. Když lidé vyráží z domova, nejčastěji mají s sebou mobilní telefon (87 procent) a platební kartu (74 procent).

Mobily jsou každodenní součástí našeho života, v restauracích je ale nechme v kapse

Číst článek

Podle průzkumu přibývá zákazníků, kteří nosí na zápěstí chytré hodinky a používají je i k placení. V roce 2020 vlastnilo chytré hodinky 16 procent Čechů, loni už to bylo 32 procent. Stále více lidí také používá nositelnou elektroniku na placení, loni to bylo 12 procent lidí. Téměř čtvrtina z nich přitom platí hodinkami kdykoliv mají tu možnost.

Nejčastějším důvodem, proč lidé chytrými hodinkami neplatí, je fakt, že zrovna jejich model nepodporuje technologii NFC, která je k provedení platby nezbytná. Zájem je v Česku ale i o jiná platební zařízení, uvedl Mastercard.

Téměř čtvrtina lidí (22 procent) by ráda vyzkoušela platební prsten. Jako výhody spatřují, že je stále dostupný na ruce, nemusí se nabíjet, jednoduše se používá a je cenově velmi dostupný v porovnání s ostatními chytrými přístroji. Sedm procent by rádo platilo implantovanými čipy, kdyby měli tu možnost.

V posledních letech se výrazně proměňuje i způsob používání internetového bankovnictví. Klienti bank se i zde přesouvají k mobilním telefonům, které se pro ně stávají primární branou k penězům. Před čtyřmi roky používalo mobilní bankovnictví 46 procent klientů, loni to bylo už 73 procent, vyplývá z průzkumu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme