Pivovarníci založili sdružení na podporu českého piva

Čeští pivovarníci vyrážejí do boje za české pivo. Založili Sdružení na podporu českého piva, jehož členy jsou například Český svaz pivovarů a sladoven, pivovary Plzeňský Prazdroj či Heineken, které patří do nadnárodních sítí, ale i české pivovary jako Bernard nebo Budvar.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pivovar

Pivovar | Foto: Tomáš Adamec

Sdružení má v plánu založit fond pod názvem "České pivo - naše pivo", do kterého budou přispívat členové sdružení a jehož prostřednictvím se mají financovat aktivity na podporu a ochranu českého piva a také na podporu a ochranu mezinárodního oficiálního označení "České pivo".

Toto označení tuzemskému pivu přiřkla v roce 2008 Evropská komise, musí ovšem splňovat jasně stanovená kritéria, aby byl ochráněn tradiční způsob vaření českého piva. A jednou ze základních charakteristik „českého piva“ jsou i suroviny. Právě výzkum nových vhodných odrůd, zejména sladovnického ječmene, má být z budoucího fondu financován, řekl ve Světě o jedné Jan Veselý, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Přehrát

00:00 / 00:00

Stanislav Bernard a Jan Veselý o tématu mluvili ve Světě o jedné

„Jednotlivé odrůdy přestávají mít schopnost se bránit plísním, mikroorganismům a musí je nahradit odrůdy nové. Každých 5, 6, 7 let vznikají nové odrůdy sladovnického ječmene. Někdo je musí zkoumat, kontrolovat a s těmi šlechtiteli, kteří s novými odrůdami přicházejí, musí někdo od počátku pracovat,“ uvedl Veselý s tím, že takovýto výzkum stojí řádově miliony korun ročně, aby mohl probíhat kontinuálně.

„Kdybychom ho nedělali, tak bychom za 5, 6, 7 let neměli žádnou odrůdu, která by byla vhodná pro výrobu českého piva, a to české pivo by skončilo samo od sebe, protože by nebylo z čeho jej vyrábět,“ dodal.

Podle Stanislava Bernarda, majitele rodinného pivovaru Bernard a místopředsedy Českého svazu pivovarů a sladoven, nejnovější aktivita pivovarníků směřuje i proti laciným dovozům zahraničních piv, zejména z Polska, na český trh. V loňském roce se podle něj do ČR dovezlo téměř milion hektolitrů ‚ultralevného‘ piva. Cílem tak je více propagovat kvalitní české pivo, které se vaří v České republice.

Ondřej Černý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme