O dětské zájmové kroužky je po covidové pauze obrovský zájem. Některé se ale zdražily

Se začátkem školního roku se rozbíhají i zájmové kroužky pro děti. A podle Asociace dětské rekreace je o ně po roce pandemie, kdy byly zavřené školy a děti nemohly navštěvovat svoje koníčky, obrovský zájem. Někteří pořadatelé kurzů už ale mírně zvýšili ceny, jiní se na to chystají ve druhém pololetí školního roku.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Děti tak nařízením přišly i o hodiny výtvarné výchovy

Po covidové pauze se rozjíždějí i mimoškolní aktivity pro děti (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Výběr kroužků a přihlašování dětí je v plném proudu. Jeden z nich vede i Jakub Marvan. Jmenuje se Veselá věda - tedy jednoduché pokusy z biologie, fyziky nebo chemie, které probíhají na více než pětistovce škol po celé republice jednou týdně. A přestože můžou rodiče přihlašovat děti až do konce září, už teď ví, že letos je zájem obrovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o zájmových kroužcích po pandemii

„Potvrzuje se trend, který jsme pozorovali už na letních táborech, kdy rodiče i děti mají sezení před obrazovkou plné zuby a jsou natěšení, až se budou moc spolu s kamarády vidět a dělat to, co je baví,“ poukazuje na důvod vysokého zájmu o kroužky Marvan.

Tento kurz se navíc připravil dopředu - kdyby náhodou přišla další vlna pandemie a s ní spojené restrikce.

„Neočekávám, že k plošnému dlouhodobému uzavření znovu dojde, ale pokud přeci jen, tak máme připravenou variantu covid imunního kroužku a v práci s dětmi budeme určitě pokračovat mimo školu,“ dodává Marvan.

Dopady pandemie na kroužky

Na výdaje za kroužky si rodiče musí připravit částky v řádu tisícikorun. Někteří ale můžou využít svoje platby z minulého roku - to v případě, že si nenechali vrátit peníze za zrušené hodiny v loňském covidovém roce. Třeba jako Martina Krotilová.

„Vím, že některé kroužky nabízeli vracení peněz, buď části, nebo komplet, ale přišlo mi lepší počkat, a vlastně tím i nějak podpořit organizátory kroužků, aby složité období ustáli a hlavně aby se děti měly zase kam vrátit,“ vysvětluje Krotilová.

6:33

Ministr Plaga: Covid ukázal, že ve školách se učí věci, které by se učit nemusely

Číst článek

Jenže míst, kam se děti můžou s novým školním rokem vrátit, bude méně. Někteří organizátoři dětských zájmových aktivit totiž kvůli ekonomickým dopadům pandemie skončili.

„Všichni stoprocentně nepřežili, to jsem si stoprocentně jistý. Buď úplně skončili, nebo se snaží svojí činnost někomu prodat. Nebo na někoho převést s tím, že v té činnosti bude pokračovat. Mezi našimi členy registrujeme řadu organizací, kde dochází k majetkovému přeskupováním a převádění aktivit z jednoho subjektu na druhý,“ říká Michal Fiala z Asociace dětské rekreace.

Navíc si rodiče v následujícím roce za dětské kroužky připlatí. A to až o dvacet procent. „Teprve v prvním pololetí bude vlastně možné doúčtovat všechny ztráty, který za ten rok a půl vznikly. Uvidí se, kolik klientů přichází nových, kolik čerpalo vouchery nebo náhrady,“ uzavírá Fiala.

Pořadatelé zájmových aktivit nedosáhli v průběhu pandemie podle Asociace dětské rekreace na žádné finanční náhrady od resortu školství. Pomocnou ruku jim ale podalo ministerstvo průmyslu a obchodu programem Covid - nepokryté náklady.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme