Úrokové sazby hypoték se znovu snížily, vrátily se pod šest procent. Klesat budou dál

Průměrná sazba hypoték na počátku června stagnovala, proti předchozímu měsíci se snížila o 0,01 procentního bodu na 5,51 procenta. Zůstala na nejnižší úrovni od května 2022. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě nabídkových sazeb na začátku každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitost

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V loňsém roce poklesly objemy hypoték i úvěrů. Letos se očekává opět jejich nárůst, informuje ČSOB

Průměrná sazba hypoték na počátku června stagnovala, | Zdroj: Profimedia

Úrokové sazby hypoték se od února 2023, kdy dosáhly vrcholu na 6,37 procenta, snížily o 0,86 procentního bodu. Ve stejném období klesla základní úroková sazba České národní banky (ČNB) o 1,75 procentního bodu na 5,25 procenta.

„Hypoteční trh po jarním probuzení vstupuje do klasické letní ‚okurkové sezony‘, která se projevuje nejenom stagnací sazeb, ale hlavně stagnací zájmu o nové obchody,“ uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora. Hypoteční sazby podle něj čeká v příštích měsících další snižování.

Pokles úspor, nárůst splátek. Do problémů se podle poradny dostávají i rodiny s hypotékami na domy

Číst článek

„Jen jeho tempo a výsledek na konci letošního roku nebude takové, jaké jej většina odborníků očekávala," dodal.

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 5,51 procenta byla v červnu 21520 korun. Proti květnu se snížila o 20 korun, od začátku roku zhruba o 1000 korun.

Úrokové sazby se v červnu u všech fixací vrátily pod šest procent. Nejvýhodnější je nyní tříletá fixace pod 80 procenty LTV se sazbou 5,23 procenta. Nejvyšší úročení je u hypotéky s desetiletou fixací nad 80 procent LTV, kde je sazba 5,95 procenta.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme