Důvěra v českou ekonomiku se v prosinci podruhé snížila. Spotřebitelé jí věří víc, ztrácí u podnikatelů

Důvěra v českou ekonomiku v prosinci podruhé za sebou meziměsíčně klesla, snížila se o 0,7 bodu na 98,6 bodu. Snížila se důvěra u podnikatelů, zatímco u spotřebitelů po výraznějším listopadovém poklesu stoupla. Vyplývá to z údajů, které ve středu zveřejnil Český statistický úřad. Ve srovnání s loňským prosincem je letos celková důvěra v ekonomiku nižší, klesla také důvěra podnikatelů i spotřebitelů.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Celková důvěra v tuzemské hospodářství od začátku letošního roku meziměsíčně střídavě klesala a stoupala. V srpnu, září a říjnu zaznamenala tři nárůsty po sobě, následoval listopadový a prosincový pokles. V prosinci je to také letos poprvé, kdy důvěra klesla i meziročně.

České pojišťovny a banky by ekonomické riziko ustály, ukázaly zátěžové testy

Číst článek

„Důvěra v ekonomiku se (v prosinci) snížila vlivem poklesu důvěry mezi podnikateli,“ komentoval čísla vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů Českého statistického úřadu Jiří Obst. Důvěra podnikatelů v prosinci se meziměsíčně snížila o 1,4 bodu na hodnotu 96,4. Klesla ve vybraných službách a znovu také v průmyslu. Zvýšila se naopak v obchodu a opět ve stavebnictví.

U spotřebitelů se podle Obsta nálada zlepšila. „Očekávají, že se jejich vlastní finanční situace v příštím roce o něco zlepší a bude zde i prostor pro navyšování vlastních úspor,“ podotkl. Důvěra spotřebitelů se v prosinci meziměsíčně zvýšila o 2,3 bodu na hodnotu 109,2.

V meziročním srovnání se důvěra spotřebitelů v ekonomiku naopak snížila, loni v prosinci byla na 110 bodech. Důvěra podnikatelů proti loňsku rovněž klesla, před rokem činila 97,5 bodu. Celkově je důvěra v hospodářství meziročně nižší o jeden bod.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme