Česko mělo loni opět nejnižší nezaměstnanost v EU. Vyplývá to ze statistik ČSÚ

Česká republika měla v roce 2017 opět nejnižší míru nezaměstnanosti v rámci EU, a to 2,9 procenta. Druhou nejnižší míru nezaměstnanosti mělo Německo s 3,8 procenta, nejvyšší mělo Řecko s 21,5 procenta. Vyplývá to z údajů, které ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad ve Statistické ročence 2018.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad (ilustrační foto)

Český statistický úřad (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Průměr EU byl loni 7,6 procenta a v případě zemí platících eurem 9,1 procent. Z ostatních zemí uvedených statistiky měly nižší nezaměstnanost než ČR Island a Japonsko, a to 2,8 procenta.

Lidí bez práce je nejméně od června roku 1997, nezaměstnanost klesla na 2,8 procenta

Číst článek

Ze statistik dále vyplývá, že česká ekonomika loni rostla rychleji než průměr zemí EU i zemí eurozóny. Růst české ekonomiky loni činil 4,3 procenta.

Nejrychleji rostlo Rumunsko, a to o 6,9 procenta. Ekonomický růst EU i zemí platících eurem byl loni 2,4 procenta.

Životní úroveň v Česku se podle zveřejněných statistik loni přiblížila průměrné úrovni zemí EU. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly stoupl na 89 procent EU z předchozích 88 procent. Nejnižší byla tato úroveň v Bulharsku, tedy 49 procent průměru EU.

Statistickou ročenku vydává Český statistický úřad každoročně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme