Čínská odpověď Trumpovi: clo na 128 druhů amerického zboží, včetně masa a ovoce

Čína zavádí cla na 128 druhů zboží ze Spojených států. Informuje o tom deník USA Today, podle kterého je to odveta za to, že Washington zvýšil poplatky za import oceli a hliníku. Pekingská vláda nově uvalila vyšší cla třeba na americké vepřové maso, víno nebo ovoce.

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zpracování vepřového masa v USA (ilustrační foto)

Zpracování vepřového masa v USA (ilustrační foto) | Foto: Karl Plume | Zdroj: Reuters

Čína už dříve vyzvala Spojené státy, aby se „stáhly z okraje propasti“, protože plánované zavedení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard USD (1,2 bilionu Kč) přibližuje obě země k obchodní válce.

Čína zároveň upřesnila, že pokud se nepodaří oběma zemím dohodnout o obchodních otázkách, je připravena zavést cla ve dvou fázích.

Čína chystá odvetná opatření za uvalení cel. Obchodní válku s USA si ale nepřeje

Číst článek

Americký prezident Donald Trump v březnu podepsal dekret, který by mohl vést k uvalení cel na dovoz čínského zboží v hodnotě až 60 miliard dolarů. Opatření je reakcí na údajné čínské krádeže amerického duševního vlastnictví.

USA nedávno uvalily také cla na dovoz hliníku a oceli, za to Trumpovu vládu kritizuje Evropská unie. Jejím členským zemím dal Washington dočasnou výjimku - ta ale v květnu končí.

Evropští lídři vyjádřili politování nad tím, že se Washington rozhodl cla na dovoz oceli a hliníku vůbec uvalit a vyzvali Spojené státy, aby výjimka, kterou unie dočasně dostala z amerických cel na dovoz oceli a hliníku, byla trvalá.
Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že by to v opačném případě mohlo vést k novým celním válkám mezi Evropou a Amerikou.

Václav Jabůrek, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme