Ceny Emmy ovládly seriály Boj o moc, Medvěd a Ve při. Vzpomínalo se na Ally McBealovou i Matthewa Perryho

Loňská televizní sezona patřila trojici seriálů: štiplavě satirické rodinné sáze Boj o moc, restaurační tragikomedii Medvěd a (aspoň zatím) minisérii Ve při, která vypráví o dopravní potyčce dvou řidičů s dalekosáhlými následky. Odložený ceremoniál vyhlášení cen americké televizní akademie se vedle toho nesl na vlně nostalgie, když se na jevišti ve známých kulisách potkávali herečtí kolegové z oblíbených seriálů uplynulých let.

Přehled Los Angeles (Aktualizováno: 6:31 16. 1. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kompletní přehled oceněných najdete na konci článku.

Předávání 75. výročních cen Emmy se přesunulo na leden z tradičního podzimního termínu kvůli tehdy ještě stále pokračující herecké stávce. Hlasování televizní akademie tedy zohledňovalo seriály, minisérie a televizní pořady odvysílané či poprvé streamované mezi červnem 2022 a květnem 2023.

Tím, že tentokrát ceremoniál jen o týden následoval Zlaté glóby, které tradičně vedle filmů oceňují i televizní projekty, zastínila lehkou zastaralost hlasovacího okna možná až přílišná povědomost oceněných. 

Výhru z minulého týdne zopakovaly všechny tři seriály v kategoriích nejlepší drama, nejlepší komedie i nejlepší minisérie či antologie a také jejich herečtí představitelé.

„Když moji rodiče emigrovali do Spojených států, nejspíš nesnili o tom, že jejich dítě jednou řekne, že chce dělat hereckou improvizaci,“ žertovala Ayo Edebiri, představitelka jedné z hlavních rolí seriálového Medvěda.

„Chtěl bych poděkovat celému gastro sektoru,“ začal svou děkovnou řeč kanadský herec a restauratér Matty Matheson, než ho přerušil polibek jeho hereckého kolegy Ebona Moss-Bachracha. „Miluji restaurace – ty dobré i ty špatné. Je to těžké. Všichni jsme uvnitř zlomení a stejně každý den musíme přijít do práce a vařit a přinášet lidem radost tím, že si můžou sednout ke stolu a vychutnat si jídlo. V něčem je to fakt krásné.

S odkazem na to, že lidé z branže považují seriálové vykreslení restauračního provozu a s ním spojeného stresu za možná až příliš realistické, pak Matheson dodal: My všichni tady na pódiu se společně snažíme zprostředkovat lidem to samé – nebo jim vrátit hrozné vzpomínky, jak se tak zdá.“

Tvůrce netflixovské minisérie Ve při Lee Sung Jin směřoval díky svému scenáristickému týmu. „Psali jsme to přes Zoom, což je nejzdravější forma komunikace,“ vtipkoval na konto na vrcholku pandemie hojně užívané platformy pro pořádání videokonferencí.

Herec Matthew Macfadyen zdůraznil ve své řeči tři osoby: svou seriálovou manželku Sarah Snookovou, svou druhou seriálovou manželku“ Nicka Brauna a svou reálnou manželku Keeley Hawesovou. Jennifer Coolidgeová, oceněná už podruhé za svůj herecký výkon v dovolenkové satiře Bílý lotos, v narážce na osud své seriálové postavy poděkovala „všem zlým gayům“.

‚Čokoládové‘ Emmy

Velká část ceremoniálu patřila vzpomínání, a to ať už na zesnulé tvůrce, tak na populární seriály. Na scéně se vystřídaly známé kulisy z Ally McBealové, Na zdraví nebo třeba Chirurgů, a v nich se v rolích předávajících potkávali i jejich herečtí protagonisté.

Sekci in memoriam doprovázel muzikant Charlie Puth a skladba See You Again, která přešla do tklivého coveru ústřední písně sitcomu Přátelé, když se na obrazovce objevilo jméno zesnulého herce Matthewa Perryho.

Slavnostním večerem provázel herec a komik Anthony Anderson. Ten dopředu varoval oceněné, že je z jeviště během děkovných projevů nebude vyhánět gradující instrumentální hudba, „kterou ve výsledku stejně všichni ignorují“, ale jeho netrpělivá matka, černošská žena z Chicaga, „kterou ignorovat nejde“.

Po vyhlášení první poloviny hereckých kategorií Anderson označil letošní ročník předávání cen za „čokoládové Emmy“. „Kdybych byl nominovaný, určitě bych letos taky vyhrál,“ vtipkoval v narážce na ocenění černošských hereček Quinty Brunsonové, Niecy Nash-Bettsové a už zmíněné Ayo Edebiri.

Hlavnímu večeru už tradičně předcházelo na začátku měsíce udílení takzvaných Creative Arts Emmys, tedy cen americké televizní akademie v technických kategoriích. Na nich byla mimo jiných vyzdvižena i práce slovenského animátora Dávida Štumpfa na superhrdinském seriálu Ms. Marvel.

PŘEHLED VÍTĚZŮ 75. CEN EMMY

Nejlepší dramatický seriál
Boj o moc

Nejlepší herečka v hlavní roli v dramatickém seriálu
Sarah Snooková (Boj o moc)

Nejlepší herec v hlavní roli v dramatickém seriálu
Kieran Culkin (Boj o moc)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Jennifer Coolidgeová (Bílý lotos)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v dramatickém seriálu
Matthew Macfadyen (Boj o moc)

Nejlepší scénář pro dramatický seriál
Jesse Armstrong (Boj o moc, epizoda Connor's Wedding)

Nejlepší režie dramatického seriálu
Mark Mylod (Boj o moc, epizoda Connor's Wedding)

 

Nejlepší komediální seriál
Medvěd

Nejlepší herečka v hlavní roli v komediálním seriálu
Quinta Brunsonová (Základka Willarda Abbotta)

Nejlepší herec v hlavní roli v komediálním seriálu
Jeremy Allen White (Medvěd)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Ayo Edebiri (Medvěd)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v komediálním seriálu
Ebon Moss-Bachrach (Medvěd)

Nejlepší scénář pro komediální seriál
Christopher Storer (Medvěd, epozoda System)

Nejlepší režie komediálního seriálu
Christopher Storer (Medvěd, epizoda Review)

 

Nejlepší minisérie / antologie
Ve při

Nejlepší herečka v hlavní roli v minisérii / antologii
Ali Wongová (Ve při)

Nejlepší herec v hlavní roli v minisérii / antologii
Steven Yeun (Ve při)

Nejlepší herečka ve vedlejší roli v minisérii / antologii
Niecy Nash-Bettsová (Monstrum - Příběh Jeffreyho Dahmera)

Nejlepší herec ve vedlejší roli v minisérii / antologii
Paul Walter Hauser (Volavka)

Nejlepší scénář pro minisérii / antologii
Lee Sung Jin (Ve při, epizoda The Birds Don't Sing, They Screech In Pain)

Nejlepší režie minisérie / antologii
Lee Sung Jin (Ve při, epizoda Figures of Light)

 

Nejlepší soutěžní reality show
RuPaul's Drag Race

Nejlepší zábavný pořad
Last Week Tonight With John Oliver

Nejlepší talkshow
The Daily Show With Trevor Noah

Kompletní výsledky najdete zde.

 

Kristina Roháčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme