Osm případů pro Ústav paranormálních jevů. Česká televize nasazuje novou sci-fi kriminálku

Sci-fi, komedie a detektivka. Takový mix žánrů nabídne osmidílná série To se vysvětlí, soudruzi!, která se v premiéře představí v neděli večer na České televizi. Nesourodá dvojice vyšetřovatelů v podání Jiřího Macháčka a Jana Ciny se v ní – soudobé Státní bezpečnosti navzdory i natruc – vydává po stopách paranormálních úkazů.

Ústav paranormálních jevů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Celý základní nápad na tento seriál byl inspirovaný reálnou institucí, která v někdejším Československu v osmdesátých letech fungovala. Nazývala se Psychoenergetická laboratoř a vedl ji profesor František Kahuda, bývalý ministr školství, kterému se přezdívalo bolševický čaroděj,“ vysvětluje námět za novým seriálem Miro Šifra.

Lidé, kteří v Kahudově ústavu působili, podle scenáristových slov „skutečně velmi seriózně“ zkoumali paranormální jevy: například jakým způsobem funguje levitace nebo jak z Prahy myšlenkou zabít mouchu, která je v laboratoři v Košicích.

A byl to právě fakt, že se někdo v průběhu normalizace vůbec podobnými věcmi zabýval, co trojici scenáristů, kterou vedle Šifry tvoří Lucie Vaňková a Marie Stará, tolik fascinoval.

Ani na DAMU mě nezkrotili. Na place Dobrého rána se šňupal ovocný cukr, prozrazuje herečka Zlatohlávková

Číst článek

„Přečetli jsme moc krásný sborník o mezinárodní psychotronické konferenci východního bloku, ve kterém jsme se dozvěděli, jak se lidskou energií ovlivňuje například klíčivost brambor. Tyhle výzkumy se pak do scénáře dostaly většinou v podobě vtipů nebo nějakých drobností,“ říká Vaňková. „Třeba v sedmém dílu musí médium vypít přesný počet káv, aby mohlo fungovat.“

Svůj seriálový debut si v To se vysvětlí, soudruzi! odbude Jiří Macháček. Zahraje si Davida Zajíce, dlouholetého a zdánlivě rezignovaného pracovníka ústavu, jehož oficiální náplní práce je zkoumat tajné satanistické odkazy v západní hudbě.

Tak pozor, David Zajíc je ve skutečnosti dost ve střehu,“ namítá herec. Vůbec není unavený, to on jenom předstírá. Vypadat tuctově, unaveně a znormalizovaně je jeho záměr. Maska, pod kterou intenzivně řeší svůj tajný soukromý projekt. Nebo spíš problém.

V roli Macháčkovy seriálové dcery – a domácí záhady – se představí Darja Pavlovičová, Jan Cina zase jako idealistický zelenáč a nový Zajícův parťák Vojta Bek. Dvojici agentů StB si střihli Anna Fialová a Leoš Noha.

Koprodukčně se na To se vysvětlí, soudruzi! podílela německá stanice ZDF. Česká televize tím po letech navazuje na spolupráci, z níž v minulosti vznikly například seriály Návštěvníci, Arabela nebo Létající Čestmír. 

„Je to opravdová podívaná – díky německé koprodukci jsme si mohli dovolit natočit seriál skutečně ve velkém stylu, takový, kterých u nás vzniká pomálu,“ láká Matěj Chlupáček, který se v režii jednotlivých epizod střídal s Michalem Samirem.

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme