Polsko se vrací do elitní divize po 22 letech. V Ostravě ho poženou tisíce fanoušků

Na Radiožurnálu Sport pokračujeme v představování účastníků letošního mistrovství světa v hokeji, které začne v Praze a Ostravě přesně za dva týdny. A tentokrát u toho bude i Polsko. To se vrací do elitní divize po 22 letech.

SERIÁL RADIOŽURNÁLU SPORT Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polská hokejová reprezentace

Polská hokejová reprezentace | Zdroj: TASR / Profimedia

Před rokem Poláci na závěr mistrovství světa divize 1A porazili Rumunsko 6:2 a mohli začít slavit. Nechali za sebou třeba i Jižní Koreu, která jim porážku letos vrátila ve 3. fázi olympijské kvalifikace. Pod pěti kruhy si Poláci naposledy zahráli v roce 1992 v Albertville. Ve stejném roce byli dvanáctí, a tedy poslední na elitním mistrovství světa v Československu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si další díl seriálu Radiožurnálu Sport k hokejovému mistrovství světa, tentokrát o polské reprezentaci

Mimochodem, v Praze si tehdy zahrál i jistý mladík, který se stal nejlepším hráčem polského hokeje. Mariusze Czerkawského objevili skauti Bostonu Bruins na jednom z juniorských šampionátů.

„Moc lidí to asi neví, ale hrál jsem na juniorském šampionátu a dal jsem tam sedm gólů proti Německu, vyhráli jsme asi 8:7. Nakonec jsem byl v kanadském bodování turnaje hned za Pavlem Burem. Na to museli skauti koukat a nejspíš si řekli ‚tenhle Polák asi musí něco umět,‘ a tak mě draftovali,“ vzpomíná nejúspěšnější polský hokejista.

Kromě Bostonu Czerkawski působil i v Edmontonu, Montrealu, Torontu a největší stopu zanechal v New York Islanders. Celkem odehrál v NHL přes 700 zápasů a dal 215 gólů. Určitě je nejlepším polským hráčem historie, ale u nejslavnější hokejové výhry své země nebyl. Při domácím mistrovství světa v Katovicích 1976 mu totiž byly jen čtyři roky.

I díky dvěma gólům Mieczislawa Jaskierského, o kterém si podle polského komentátora někteří mysleli, že ani neumí střílet, domácí outsider na úvod turnaje porazil Sovětský svaz 6:4. Hned příští den Poláci hráli proti Československu a dalšího favorita zaskočili hlavně svým chováním před zápasem.

„Oni byli po tom vítězství v euforii a přišli za námi do šatny. Že jsme bratři a že bychom se měli dohodnout na remíze. Tak jsme je vykopli z té šatny a myslím, že jsme jim dali 10:0,“ vypráví trojnásobný mistr světa Jiří Holeček.

Ještě na dva góly legendární brankář zapomněl, Čechoslováci tehdy porazili Polsko 12:0. Vzájemné zápasy většinou končily takhle jednoznačně, ale na mistrovství světa 1986 to bylo 2:1 pro Poláky. Samostatné Česko hrálo s Polskem jen jednou, přátelský zápas v roce 2001 skončil remízou 2:2.

Vášniví polští fanoušci

Od té doby si spousta českých hráčů vyzkoušela polskou ligu, třeba i hvězdy jako Richard Král nebo Roman Šimíček. Čerstvé zkušenosti s ní má třeba Jiří Gula.

„Je to trošku otevřenější než v Čechách a na Slovensku, protože v Čechách se docela dost brání a hrají se různé systémy. Tím, že je v polské lize hodně cizinců, záleží v jakém týmu, jestli to jsou Kanďané, Švédové nebo Češi, tak je to víc otevřené. Myslím si, že se víc bruslí a je tam víc příležitostí v brance než v Čechách,“ říká 34letý obránce.

Do patnácti let je ve Švédsku hokej hrou, specializace přichází později, říká útočník Färjestadu Tomášek

Číst článek

Odehrál čtyři sezony za Krakovii Krakov, takže dobře poznal, jak se v Polsku fandí na hokeji. A je zvědavý, kolik místních fanoušků dorazí do Ostravy a jak se budou chovat, protože v polské lize umí zazlobit.

„Jak jsou v každém klubu chuligáni, tak tam občas jde o triko. Například když jsme s Krakovem hráli v Osvětimi, to je takové derby, tak to bylo dost nepříjemné. Tam bych asi svoji rodinu nechtěl, aby tam seděli a koukali, protože tam občas o hlavu šlo i nám,“ přibližuje Gula atmosféru na polském hokeji.

„Jsem sám zvědavý na to, jak to bude vypadat. Nevím, co od toho čekat. Myslím, že to bude v pohodě, nemyslím si, že by tam přijeli nějací blázni. Trochu jsem zvědavý, kolik Poláků přijede, třeba 5000 by mohlo dorazit,“ odhaduje mistr extraligy s Litvínovem z roku 2015.

Polští hokejisté světový šampionát v Ostravě rozehrají v sobotu 11. května proti Lotyšsku.

Petr Tomášek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme