‚Ostrava je blízko, přijedou tisíce Lotyšů.‘ Obránce Hradce si přeje zopakovat historický bronz z Tampere

Jednou z účastnických zemí hokejového šampionátu v Praze a Ostravě bude Lotyšsko. Země s necelými dvěma miliony obyvatel už dávno není v hokeji trpaslíkem. Na loňském šampionátu dokonce vybojoval její tým vůbec první medaili z mistrovství světa.

Seriál Radiožurnálu Sport Ostrava Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hokejisté Lotyšska pózují s bronzovými medailemi z mistrovství světa 2023

Hokejisté Lotyšska pózují s bronzovými medailemi z mistrovství světa 2023 | Foto: Michal Beránek | Zdroj: Profimedia

„Nemám slov. Vyhrát něco takového, když jste tak malá země, k tomu se mi těžko hledají slova. Minulý rok bylo v Rize 70 tisíc lidí, kteří čekali na to, než přiletíme. Byl to úspěch a bylo to pro nás opravdu velké,“ říká Ralfs Freibergs při vzpomínce na loňský šampionát, který navíc Lotyšsko spolupořádalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lotyšsko je jedním z týmů, které představí seriál Radiožurnálu Sport o letošním hokejovém šampionátu v Praze a Ostravě

V pobaltské zemi se začal hokej hrát v roce 1931. Samostatná reprezentace ale mohla hrát jen devět let, na dalších více než 60 let totiž bylo Lotyšsko součástí Sovětského svazu. Osamostatnění se dočkalo až v roce 1993.

Už za čtyři roky se tamnímu národnímu týmu podařilo projít do skupiny A mistrovství světa a to přitom nejsou podmínky pro hokej v Lotyšsku dodnes srovnatelné s těmi u nás, ale i jiných hokejových zemích.

„Jasný rozdíl je v profesionální soutěži. Jsme malá země a kluby nemají tolik peněz, aby hráči chodili hrát do Lotyšska,“ vysvětluje Ralfs Freibergs, který hraje v české extralize už šest let.

Mimochodem Lotyšsko má podle světového hokejové federace 6000 aktivních dospělých hokejistů, což je podle stejného zdroje jen o tři tisíce méně než v Česku. I přesto, že po odchodu Dinama Riga z Kontinentální hokejové ligy působí drtivá většina reprezentantů v zahraničí, je v Lotyšsku hokej nesmírně populární.

„Hokej je sport číslo jedna. Ještě je populární basketbal, ale během mistrovství světa celá země fandí hokeji a našemu národnímu týmu,“ popisuje obránce Hradce Králové.

Přesně tahle slova se potvrdila i na loňském mistrovství světa, kde lotyšští fanoušci při postupu jejich týmu do semifinále doslova zaplavili místo závěrečných bojů - finské Tampere. A dvaatřicetiletý obránce je přesvědčený, že tomu tak bude i letos v Ostravě.

„Pro Lotyše je výborné, že Ostrava je blízko. Pokud pojedete trochu rychleji, tak autem můžete být za deset hodin v Česku. Očekávám, že přijede tisíce Lotyšů a stejné to bude doma. Přijde mi to jako super plán pro mistrovství světa, protože přijede hodně fanoušků i odjinud. Jen tedy nevím, kde budou bydlet, ale uvidíme. Dobrá atmosféra bude na každém zápase,“ věří Ralfs Freibergs a protože má už dostatek zkušeností s životem u nás, přidává i pár věcí, na které by lotyšské fanoušky nalákal.

„Tlačenka, tatarák, utopence a levnější pivo pro fanoušky. A musí být skvělá atmosféra, to je důležité, aby následně přijelo ještě více lidí,“ říká Ralfs Freibergs, který věří, že podpora fanoušků dovede Lotyšsko k podobnému úspěchu na mistrovství světa, jakého dosáhlo na tom předchozím.

Petr Kadeřábek, Tomáš Petrilák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme