Český paralympijský výbor nesouhlasí s účastí Rusů na Hrách, sportovcům radí proti nim nenastupovat

Ruští a běloruští paralympionici můžou startovat na zimních hrách v Pekingu. Oznámil to Mezinárodní paralympijský výbor s tím, že sportovci z těchto zemí nastoupí jako neutrální bez státních symbolů. S tímto rozhodnutím ale nesouhlasí vedení českého týmu

Peking Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český lyžař Pavel Bambousek na paralympijských hrách v Pchjongčchangu

Český lyžař Pavel Bambousek na paralympijských hrách v Pchjongčchangu | Foto: Paul Hanna | Zdroj: Reuters

„Je to takové polovičaté řešení,“ komentoval pro Radiožurnál šéf Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora rozhodnutí mezinárodního výboru ponechat ruské a běloruské sportovce na Hrách v Pekingu. 

Přehrát

00:00 / 00:00

Předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora radí českým sportovcům, aby proti Rusům nenastupovali

Ti v Číně nastoupí bez státních symbolů a nedostanou se ani do medailového pořadí národů. O tom, jestli ruský a běloruský paralympijský výbor zůstane součástí mezinárodního společenství, se bude teprve jednat.

„Problematika je to široká, to se podle mě bude řešit ještě několik měsíců. Naše stanovisko je jasné: podle rozhodnutí našeho vedení jsme se rozhodli proti tomu postavit,“ řekl Sýkora, který byl zvolen předsedou výboru teprve v prosinci.

Na otázku, co tedy vedení českého týmu sportovcům doporučuje, odpověděl jednoduše: „Proti sportovcům z Ruska nenastupovat.“

Para hokejisté se chtějí v Pekingu dostat do semifinále, v české nominaci jsou i čtyři lyžaři

Číst článek

Podle Sýkory se rozhodnutí nehrát proti Rusům týká hlavně českých para hokejistů, kteří by na ně v turnaji mohli narazit. Individuální vystoupení například lyžařů nevnímá jako přímou konfrontaci.

Předseda Českého paralympijského výboru, který o celé kauze jednal i se šéfem Národní sportovní agentury Filipem Neusserem, zároveň věří, že postoj české výpravy podpoří taky další asociace. Tím by se mohl zvýšit tlak na zpřísnění rozhodnutí o účasti ruských i běloruských hendikepovaných sportovců.

„Snažili jsme se na to pohlížet ze sportovního i lidského hlediska a dohodli jsme se, že budeme přihlížet na to lidské. To, co se tam děje, není správně,“ sdělil ve vysílání Radiožurnálu Sýkora.

13. zimní paralympijské hry začnou v Pekingu v pátek a potrvají až do neděle 13. března.

František Typovský, bac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme