Libor Suchánek rozhodoval už tři zápasy NHL: Chci ukázat, že jsem tady právem

V NHL působí o jednoho Čecha víc. Libor Suchánek ale není na soupisce žádného z 31 týmů, ale na listině rozhodčích jako teprv třetí Evropan. Takový humbuk jsem okolo toho nečekal, říká v rozhovoru pro Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libor Suchánek vloni rozhodoval přípravné zápasy před Světovým pohárem

Libor Suchánek vloni rozhodoval přípravné zápasy před Světovým pohárem | Zdroj: Fotobanka Profimedia

Jak jste si premiéru v NHL užil, u kolik zápasů už jste byl?
Určitě jsem byl nervózní, ale říkal jsem si, že to je prostě hokejový zápas. Pak jsem pískal ještě ve Philadelphii a Detroitu, takže zatím tři zápasy. Celkově jsem spokojený, ale hodnotit sám sebe nechci, to je práce někoho jiného.

Český průlom do NHL. Rozhodčí Suchánek bude rozhodovat zápas Islanders s Carolinou

Číst článek

Dřív jste říkal, že NHL ani nebyla vaším snem. Jak si tedy užíváte, že jste se teprve jako třetí Evropan dostal do NHL?
No užívám… Spíš chci odvádět dobrou práci tak, aby se mnou byli spokojení. Chci ukázat, že jsem tady právem. Když jsem začínal, měl jsem cíl se jednou dostat do extraligy, pak jsem pomýšlel na mezinárodní scénu, ale na NHL jsem nikdy ani nepomyslel.

V čem je to v NHL jiné pro čárového rozhodčího? Měl jste tou adaptací problémy?
Je to tím malým hřištěm. Puky létají daleko víc, hráči se daleko víc sráží i blíž k rozhodčímu. Z hlediska čárového rozhodčího musím posuzovat i přihrávku rukou a vysokou hůl. V Evropě je to práce výhradně hlavních rozhodčích, tady to vyžadují i po čárových.

Musel jste se něco speciálně učit?
Během loňských zápasů se mi snažili vštípit pohyb čárových rozhodčích tady, to byla dobrá zkušenost. A pak jsem se samozřejmě učil pravidla, nejsou hodně rozdílná, ale je tam spousta malých změn.

Vladimír Šindler před týdnem řekl, že podle něj nebudete mít problém s přechodem na zámořský hokej, ale že pro vás bude složitější se na život v Americe adaptovat. Už jste si zvykl?
Zvykl, spíš bylo hodně vyřizování ohledně bytu a jeho zařizování. Pak jsem si musel udělat řidičské oprávnění, okolo toho byla taky spousta běhání. Vždycky jsem byl doma tři dny v týdnu, protože to bylo opravdu docela náročné.

Budete v zámoří celý rok, nebo pojedete domů aspoň na Vánoce?
Myslím, že tu možnost mít nebudu. Nepočítám s tím, že bych je domů, vždycky mám volno tak dva tři dny.

Kdy vás čeká příští zápas?
Stejně jako v Evropě jsou delegace zápasů tajné. Ale obsazení na zápasy známe dlouho dopředu.

Václav Rokyta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme