‚Turecký Messi.‘ České fotbalisty čeká v zápase o postup souboj s výjimečným talentem Gülerem

Čeští fotbalisté se chystají na závěrečný zápas ve skupině mistrovství Evropy. Ve středu nastoupí v Hamburku proti Turecku a pokračování v turnaji jim s velkou pravděpodobností zajistí jen vítězství. Obranu národního týmu také čekají souboje s jedním z nejtalentovanějších hráčů současnosti - Ardou Gülerem.

Hamburk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Arda Güler

Arda Güler | Foto: Emmanuele Mastrodonato | Zdroj: Profimedia

V jeho rodné zemi mu přezdívají "turecký Messi", a přestože má do hvězdného Argentince ještě daleko, na aktuálním fotbalovém Euru patří k nejvýraznějším teenagerům. 

Devatenáctiletý křídelník loni v létě odešel z Fenerbahce do Realu Madrid a přestupová částka i bonusy se podle britského serveru BBC může vyšplhat až na v přepočtu zhruba 750 milionů korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž o Ardovi Gülerovi, největší ofenzivní hrozbě tureckých fotbalistů před zápasem s národním týmem

Úvod nového angažmá mu pokazila zranění, na debut v madridském dresu si musel počkat až do ledna a v nabité konkurenci poté navíc moc šancí nedostával. V uplynulé sezoně La Ligy nastoupil Güler jen do 10 zápasů, i tak ale stihl hned šestkrát skórovat.

„Neuvěřitelný hráč, na kterého si dáme pozor. Je to jeden z kreativnějších a rozdílovějších hráčů, kteří v zápase mohou rozhodnout,“ varuje před uměním levonohého šikuly reprezentační záložník Lukáš Provod.

Máme hráče, kteří ho mohou zastoupit, přemýšlí trenér Hašek o variantách bez zraněného Schicka

Číst článek

V Turecku mladíčka lidé berou za generační talent - v dresu Fenerbahce Istanbul debutoval Güler v šestnácti a loni v červnu se stal historicky nejmladším střelcem národního týmu.

Souboje se Slavií

Krátce před sedmnáctými narozeninami si Güler v play-off Evropské konferenční ligy za Fenerbahce dvakrát zahrál i se Slavií, v obou případech naskočil z lavičky a pokaždé nahrál na gól.

„Bylo to jako zjevení. Už při přípravě na zápas jsme mohli vidět, že ten hráč má obrovskou budoucnost a má velký potenciál. Ale věřím, že my ho dokážeme pokrýt,“ přeje si asistent reprezentačního trenéra Jaroslav Köstl, který si Gülera z dob svého působení ve Slavii pamatuje.

Rodák z Ankary už své kvality stihl ukázat i na aktuálním šampionátu, v úvodním zápase Turků na turnaji se stal 114 dní po svých devatenáctých narozeninách nejmladším hráčem, co při debutu na Euru skóroval. K výhře nad Gruzínci přispěl parádní dalekonosnou ranou, po které míč skončil přímo v rohu branky.

„Je to neskutečný pocit. O takovém gólu jsem snil. Pravidelně tohle zakončení cvičím na konci tréninku. Nezajímají mě osobní úspěchy. Je to o týmu a jsem rád, že jsem mu pomohl,“ těšilo po výhře nad Gruzií Ardu Gülera. Druhý zápas na Euru ale Turecko prohrálo s Portugalskem 0:3. Ve středu tak oba týmy budou bojovat o možnost postupu do vyřazovací části.

Stanice Radiožurnál i Radiožurnál Sport odvysílají od středečních 21 hodin přímý přenos klíčového duelu a server iROZHLAS.cz bude zápas sledovat v podrobné online reportáži.

Lukáš Michalík, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme