Lidé na Vysočině upřednostňují dražší český česnek před dovezeným
I přes vysokou cenu dávají lidé na Vysočině přednost českému česneku. Podle zákazníků i prodejců se tuzemská zelenina nedá po stránce kvality vůbec srovnávat s česnekem dovezeným ze zahraničí.
Na Vysočině se všichni shodují, že český česnek má mnohem výraznější chuť, je pálivější a voňavější. Někteří lidé dokonce tvrdí, že zatímco jim například do bramborákového těsta stačí dát dva stroužky českého česneku, pokud by měli čínský, museli by tam dát celou paličku.
Redaktorka Lucie Maxová v Jihlavě zjišťovala, v čem je český česnek vlastně lepší.
V Jihlavě vyjde jedno kilo českého česneku v průměru na 200 až 250 korun. Maďarský česnek je třeba i o stokorunu levnější.
Na Vysočině je navíc stále více prodejců, kteří nabízejí česnek také u silnic. Na trase z Jihlavy do Nového Města na Moravě, což je úsek o délce zhruba 50 kilometrů, jsou hned 4 prodejci.