Koňské maso Rožmitál proslavilo, karbanátky z koniny se podávaly i na plesech
Aféra s koňským masem se dále rozrůstá, přesto jsou jsou místa a lidé, kteří na koninu nezanevřeli. Například ve středočeském Rožmitálu pod Třemšínem. Město bylo kdysi produkty z tohoto masa proslulé. Koňské karbanátky, guláš i párky tam vyráběl zhruba před třiceti lety místní řezník.
Rožmitál pod Třemšínem leží na jihozápadě Středočeského kraje. Žije tu 4500 lidí. Konina kdysi toto města proslavila.
„Tady bydlel pan Hálík, to bylo proslulé v celém okolí. Na plesech a všude se tady dělaly koňské karbanátky a takové speciality,“ vypráví na náměstí přímo před místním řeznictvím paní Růžena.
Na to, že koňské maso patřilo neodmyslitelně k Rožmitálu, je hrdá. Ona sama ho ale nikdy neochutnala. „Já bych to určitě nejedla, nechtěla bych to,“ říká. Kůň je pro ni posvátné zvíře.
Také prodavačka uzenin Jaroslava Trčková vzpomíná na věhlas uzenářských výrobků z koňského masa s nostalgií. „Lidi to měli moc rádi, pan Hálík to uměl. Lidi občas i chtějí tu koninu, je to nárazové, jednou za čas tu koninu někdo chce. Už jsme ji i prodávali a nevidím na koňském mase nic špatného,“ míní Trčková.
„Je to asi citová vazba k těm zvířatům, ale to záleží člověk od člověka. Guláš a karbanátky jsem sama ochutnala, není to opravdu špatné maso,“ tvrdí prodavačka.
Zájem o koninu se prý nemění
Zájem lidí o potraviny z koniny současná aféra prý neovlivňuje. Tvrdí to někteří středočeští výrobci uzenin. Například Masna Příbram dělá dva druhy koňského salámu. Poptávka po těchto produktech se podle jejího ředitele Tomáše Hroudy v posledních týdnech vůbec nezměnila.
„Vyrobíme kolem 20 tun těchto výrobků ročně, což je skutečně velice okrajové množství. Je to většinou dovozové maso, vozí se především z Itálie. Jelikož provozujeme i vlastní porážku, tak částečně je zdroj suroviny i z vlastní produkce, ale je to naprosto okrajové, je to spíše záležitost jednotlivých kusů za měsíc,“ uvádí Hrouda.
Podvody s koňským masem se však firmy Příbramská uzenina dotýkají. Obchodní partneři této společnosti požadují písemné ujištění, že dává do výrobků jen ty suroviny, které do nich opravdu patří.
„My skutečně jsme schopni dostát deklaracím a specifikacím výrobků, a to samozřejmě poskytujeme, protože i my sami víme, co zpracováváme. K žádným záměnám u nás v žádném případě nedochází. Koňské maso skutečně používáme pouze tam, kde je deklarováno,“ přesvědčuje ředitel příbramské firmy.
Zájem o koninu podle něj klesá pouze při srovnání několika předchozích let.