Trutnovská galerie vystavuje unikátní secesní plakáty ze soukromé sbírky

Trutnovská galerie vystavuje až do prvního března unikátní secesní plakáty ze soukromé sbírky Zdeňka Harapese. Ta obsahuje na 170 tisků, které představují formy secese od střídmé po manýristickou, jakou známe třeba od Alfonse Muchy.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Trutnovská galerie

Trutnovská galerie | Foto: Trutnov

Plakáty zobrazují dobové reklamy, například na elektřinu nebo petrolejovou lampu, nechybí ani pozvánky do francouzských šantánů nebo na divadelní představení.

„Vezmeme-li v úvahu, že jsou to všechno originální dobové tisky, tak přece jenom není snadné je ani sehnat, ale potom i finančně pořídit. Takže je to poměrně rozsáhlá a kvalitní sbírka,“ přibližuje ředitelka galerie Lucie Pangrácová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na výstavě unikátních secesních plakátů v trutnovské galerii natáčela redaktorka Hana Novotná

Výstava s názvem SECESE - ART DECO je podle ní zajímavá také tím, že ukazuje plakáty různých technik a stylů:

„Doufám, že i tím je ta výstava výjimečná a zajímavá, že předvádí hodně různých podob a tváří secese. Hodně lidí, co třeba nejsou znalí v oboru, si pod secesí většinou představí právě Muchu. Ale to je opravdu jenom jedna forma, která je už hodně taková manýristická a dekorativní,“ říká ředitelka galerie a kurátorka výstavy.

Hana Novotná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme