Hvězdy filmového festivalu: do Karlových Varů přijede režisér Loach i skladatel Howard

Světově proslulý skladatel James Newton Howard i režisér úspěšného filmu loňského roku „Já, Daniel Blake" Ken Loach dorazí na letošní 52. ročník filmového festivalu v Karlových Varech. Oba převezmou ocenění Křišťálový glóbus. Organizátoři v úterý dopoledne odtajnili první zprávy a hosty letošního ročníku.

Karlovy Vary Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Režisér Ken Loach

Režisér Ken Loach | Foto: Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.0 Generic, Cornerhouse

James Newton Howard převezme nejenom Kříšťálový globus za to, co udělal pro světovou kinematografii, ale bude i osobně řídit ve světové premiéře provedení části své hudby k pokračování filmu Fantastická zvířata a kde je najít v podání Českého národního symfonického orchestru.

Tereza Nvotová ve Špíně ukazuje, že znásilnění často teprve předchází největší bolesti

Číst článek

Howard pochází z Kalifornie a je podepsaný pod hudbou k filmu Uprchlík nebo Pán přílivu. Za hudbu k Temnému rytíři získal v roce 2009 Grammy. Skladatel už v Praze vystupoval, konkrétně loni ve Smetanově síni.

Do Karlových Varů přijede také režisér Ken Loach, který na sebe výrazně upozornil filmem o starším muži, který přišel o práci - Já, Daniel Blake. I ten převezme Křišťálový globus a doprovodí ho i jeho dvorní scénárista Paul Laverty.

Oba jsou považováni za představitele britského sociálně realistického filmu a bodovali jak na festivalech v Cannes, tak v Benátkách. Cenu prezidenta MFF KV za umělecký přínos české kinematografii získá na 52. ročníku MFF Karlovy Vary scenárista a režisér Václav Vorlíček.

Václav Vorlíček

Vorlíček se spolu s dlouholetým kolegou, spisovatelem a scenáristou Milošem Macourkem stal mistrem absurdity, parafrázování žánrů či propojování postav umělého světa se současností. Vrcholnými představiteli jejich tvorby jsou například Dívka na koštěti, Jak utopit doktora Mráčka aneb konec vodníků v Čechách nebo televizní seriály Arabela, Létající Čestmír nebo Rumburak. Pro Vorlíčkovu tvorbu je typický pohádkový žánr. Mezi příklady patří Tři oříšky pro Popelku, Pták Ohnivák, Jezerní královna. Zatím posledním filmem bylo volné pokračování úspěšné Dívky na koštěti Saxána a Lexikon kouzel.

James Newton Howard

Jeho kariéra trvá přes 30 let a patří k nejvýznamnějším filmovým skladatelům současnosti. Howard složil hudbu k více jak 120 filmům, šestkrát byl nominován na Cenu Akademie za nejlepší hudbu a má čtyři nominace na Zlatý Glóbus. Spolupracoval s osobnostmi současného popu, jako jsou Elton John, Crosby, Stills & Nash, Barbra Streisand, Rod Stewart a řada dalších. V roce 1985 dostal nabídku na hudbu k prvnímu filmu Head Office. Od té doby vytvořil hudbu například k filmům Hunger Games, Šestý smysl, Ďáblův advokát nebo Pretty Woman. V roce 2016 složil hudbu k snímku podle J. K. Rowlingové Fantastická zvířata a kde je najít.

Ken Loach

Vystudovaný právník Loach začal po krátkém působení v divadle pracovat jako televizní režisér na BBC. Svou dlouholetou kariéru započal televizním filmem Cathy Come Home a dramatem Kes, oceněném na MFF Karlovy Vary. Po zlomovém filmu Lůza, který se stal v roce 1991 Evropským filmem roku, přišla řada významných titulů. Ten poslední Já, Daniel Blake byl vyznamenaný Zlatou palmou pro nejlepší film na loňském MFF v Cannes.

Paul Laverty

Laverty vystudoval filosofii, získal diplom z práv a působil jako právník v Glasgow. Napsal scénáře ke 12 celovečerním a dvěma krátkým filmům, režírovaným Kenem Loachem. Za film Sladkých šestnáct let například získal v Cannes 2002 cenu za nejlepší scénář. Podílel se také na snímku Já, Daniel Blake, který byl oceněn Zlatou palmou v roce 2016.

Michaela Vetešková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme