Očekávaný film o Zátopkovi se představuje v prvním traileru. Do kin po odkladu vstoupí na konci srpna

Na konci srpna se nejspíš do kin dostane očekávaný film Zátopek, který popisuje osudy známého českého běžce. Původně měl být uveden vloni v červnu na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kvůli pandemii koronaviru ho ale tvůrci odložili. Ve čtvrtek uveřejnili první záběry, které ukazují Zátopkův osobní život i cestu k několika olympijským medailím.

VIDEO Atletický ovál Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Píše se rok 1968 a do Prahy přijíždí australský rekordman Ron Clarke. Jeho cílem je setkat se se svým idolem Emilem Zátopkem, kterému v té době bylo 46 let, a promluvit si s ním. A právě skrze jejich rozhovor tvůrci přibližují důležité momenty atletova profesního, ale i osobního života, ve kterém hrála klíčovou roli Zátopkova manželka Dana.

2:51

‚Hlavně u hodu nevypadat jako zlomená lilie.‘ Issové pomáhá s rolí Dany Zátopkové i Špotáková

Číst článek

„Chtěli jsme udělat Emila i Danu s lehkostí. V příběhu, který má humor i emoci,“ řekl režisér, producent a spoluautor scénáře David Ondříček.

„Od počátku jsem si přál, aby nebyl zatěžkaný ostychem nebo přehnanou úctou k Emilu Zátopkovi. A jak jsem ho poznával prostřednictvím všeho, co jsem se o něm dozvídal, jsem přesvědčený, že právě přehnanou úctu by si nepřál,“ popsal.

V hlavních rolích manželů Zátopkových se představí Marta Issová a Václav Neužil, kteří se museli na roli připravit fyzicky i duševně. Issová se třeba naučila házet oštěpem a Neužil trénoval na kratších tratích.

„Musel jsem se pokusit najít Emila v sobě. Když se na to podívám zpětně, myslím, že David Ondříček ve mně styčné body s Emilem viděl dřív než já sám,“ popsal herec. Issová dodala, že se během natáčení cítili jako přátelé známého páru.

Snímek Zátopek patří k nejdražším filmařským počinům v Česku. Rozpočet podle Ondříčka navýšila zejména cena dobových kostýmů, sportovního náčiní nebo vytváření dávno změněných areálů. První klapka padla v dubnu 2019.

dok Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme