Hledá se brigádník. Příležitostí pro letní přivýdělek je letos víc, zájemci si přijdou na lepší peníze

Kdo shání brigádu na léto, má teď ideální šanci - vrcholí totiž sezóna hledání letních přivýdělků. Navíc firmy mají díky nízké nezaměstnanosti dostatek volných míst a brigádníci tak budou mít letos šanci vybrat si z širší nabídky. Vydělají si i více peněz, podle společnosti Jobs.cz až o 15 procent. Některé firmy kvůli nedostatku pracovníků tak na letní brigádu najímají i lidi mladší 18let.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vydělat si na auto nebo třeba na školné - i takové důvody motivují studenty k tomu, aby obětovali pár dní ze svého letního volna a našli si brigádu.

Vydělat si na auto nebo třeba na školné - i takové důvody motivují studenty k tomu, aby obětovali pár dní ze svého letního volna a našli si brigádu. | Foto: Andrew Robles | Zdroj: Fotobanka Unsplash

Šestnáctiletá Amálie studuje gymnázium. Přála by si nová sluchátka i lepší model mobilního telefonu. Vydělat si na svá přání ale musí sama na brigádách. Najít letos práci pro ní však bylo snazší než loni, a to i přesto, že ještě není plnoletá.

„Já pracuju v podniku, kde pomáhám připravovat šťávy a saláty. Chodím tam jednou týdně po škole. Na té pobočce nás pracuje 15 a z toho tak 10 brigádníků,“ popisuje dívka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Barbory Kladivové

Stejně jako Amálie z Prahy můžou letos snáz najít brigádu i ostatní. Zaměstnavatelé nemají totiž kvůli nízké nezaměstnanosti dostatek svých zaměstnanců a tak uvítají i brigádníky - a nejen na léto. Klidně i v průběhu celého roku nebo na víkendy. To potvrzuje i mluvčí největšího internetového obchodu v Česku, Patricie Šedivá.

„Velikou výhodou je, že brigádník odměnu získá ihned po odpracování směny. Brigádníci se nabírají hlavně do skladů nebo na výdejny zboží.“

Jak je důležité míti brigádníka

Podle Kariny Kubelkové, hlavní analytičky Hospodářské komory se stále častěji zaměstnavatelé přizpůsobují brigádníkům, kterým vycházejí vstříc i během roku.

„Například studenti, kteří se dříve nechávali zaměstnat přes léto na pomocné brigády, dnes častěji než dříve volí částečný úvazek po celý rok. Zaměstnavatelé se o ně doslova perou a jsou ochotni jim vyjít vstříc ve zkouškovém období a podobně,“ vysvětluje analytička.

Podle dat Ministerstva práce a sociálních věcí z března letošního roku je ve více než třetině okresů víc nabídek k práci než uchazečů.

Nejsou lidi. Ve Francii zaměstnávají jako řidiče tramvají nebo metra studenty

Číst článek

„Nejčastěji brigády kopírují ty pozice, kterých je nedostatek, to jsou například výrobní pozice či nekvalifikované pomocné práce, jsou to také pozice v maloobchodu, nebo třeba ve skladech,“ přibližuje generální ředitel personálně poradenské společnosti Devire, Tomáš Surka.   

Stejně jako firmy svým zaměstnancům v poslední době zvyšovaly platy, aby si své lidi udržely, navýšit musely i odměny pro brigádníky. Letos si tak Češi můžou víc vydělat, což dokládá i Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků a živnostníků. 

„Je to otázka nabídky a poptávky, jestliže je ta nabídka větší než poptávka, což lze předpokládat, minimálně po těch pracovnících, kteří jsou schopni něco zastat, tak je jasné, že budou o něco lépe ohodnoceni než minulý rok,“ říká Havlíček.

Nekoukejte jenom na peníze

Podle Tomáše Ervina Dombrovského z portálu Jobs.cz se průměrná odměna pohybuje okolo stokoruny za hodinu. Třeba v Praze ale nejsou výjimkou ani odměny ve výši 250 korun za hodinu. Ve srovnání s loňským rokem si tam brigádníci můžou vydělat o 10 až 15 procent víc. Tomáš Ervín Dombrovský ale upozorňuje na to, že by si brigádníci měli dát pozor na všechny podmínky, než se se zaměstnavatelem domluví.

Mladí lidé by se za prací přestěhovali. Často hledají zaměstnání mimo svůj obor

Číst článek

„Nekoukat jenom na peníze, ale třeba i v jakém místě budou ti lidé brigádu vykonávat, kolik je bude stát doprava, jak to bude smluvně ošetřené, aby si třeba nenaběhli v tom, že to na papíře vypadá dobře a pak reálně trošku spláčou nad výdělkem.“

Zprostředkovatelské portály nabízejí nejvíc brigád v Praze a Středočeském kraji. Následuje Brno a pak další krajská města. Letos bude podle analytiků ale i víc brigád na poslední chvíli.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme