Nejlegendárnější reklama na nepopulární zeleninu. Pepek námořník slaví 95. narozeniny

Špenát rovná se velké železné svaly. Tak tuhle fámu, respektive omyl ve výpočtu jednoho německého vědce podpořila ve své době také známá kreslená postavička, která ve středu slaví už 95. narozeniny. Pepek námořník byl ve své době ve Spojených státech dokonce populárnější než Myšák Mickey.

New York Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pepek námořník

Pepek námořník | Foto: Fotobanka Profimedia

Pepek námořník začínal jako postavička v novinovém komiksu. Jeho hlavní hrdinkou byla ale Pepkova budoucí velká láska Olive Oyl, která tenkrát ještě chodila s kovbojem Haroldem Hamgravym.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pepek námořník začínal jako postavička v novinovém komiksu, pak se stal hvězdou animovaného filmu. Poslechněte si reportáž

Pepek se v tomto komiksu poprvé objevil právě 17. ledna 1929, když si ho Olivin bratr Castor objednal, aby ho dopravil do kasina na ostrově. Ve chvíli, kdy tato gamblerská sága skončila, Pepek z komiksu zase zmizel, aby se nakonec vrátil jako jedna z hlavních postav.

Čtenáři si ho totiž oblíbili a brzy začaly jeho příběhy vycházet téměř v pěti stovkách novin. Autor Pepka E. C. Segar díky němu vydělával i sto tisíc dolarů ročně.

Cesta z novinových listů na filmová plátna mořskému vlkovi s vytetovanou kotvou a dýmkou v koutku úst netrvala dlouho. Už v roce 1933 se stal hvězdou prvního animovaného snímku, kde ukázal také svůj pěvecký talent.

Umělci mohou od nového roku používat původního Mickeyho Mouse. Vyprší na něj autorská práva

Číst článek

Už tenkrát Pepek prozpěvoval, že svou obdivuhodnou sílu získává díky špenátu. V počátcích za ni ale vděčil kouzelné slepici, jejíž peří hladil pro štěstí. Později každopádně způsobil, že spotřeba špenátu ve Spojených státech vzrostla o třetinu. Dokonce mu za to zemědělci v Texasu postavili v roce 1937 sochu.

Pepek si velmi rychle získal oblibu i v zahraničí a vztah měl také k Česku. V 50. letech a 60. letech některé epizody seriálu vznikaly v pražském studiu Bratři v triku.

Na celovečerní hraný film si Pepek, na rozdíl od jiných komiksových hrdinů, počkal až do roku 1980. Šlo o filmový muzikál, a hlavní roli ztvárnil Robin Williams. Pepek námořník v něm, stejně jako v mnoha jiných příbězích, svádí souboj s velkým námořníkem Blutem o svou milovanou Olive.

Alžběta Havlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme