Hlas jako magnet na uši. Neviditelný herec století Viktor Preiss půlstoletí ohromuje bravurní technikou

Viktor Preiss o sobě říká, že je brepta, přesto už padesát let bravurně pracuje se svým charismatickým hlasem v rozhlasových hrách. Poprvé známý umělec v rozhlase vystoupil v roce 1972 – a to jako recitátor v Tomanovi a lesní panně pod režijním vedením Josefa Melče. Letos v dubnu se stal společně s Hanou Maciuchovou Neviditelným hercem století.

PŘÍBĚHy ROKU 2023 Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Neviditelný herec století Viktor Preiss

Neviditelný herec století Viktor Preiss | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Preiss jakožto nejoblíbenější mužský hlas dramatického vysílání Českého rozhlasu cenu v anketě Neviditelný herec století převzal letos v dubnu z rukou astronoma Jiřího Grygara. A jak sám říká, své rozhlasové role už ani nepočítá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si portrét Viktora Preisse od Tomáše Malečka

„Jednou jsem měl štěstí, že mi někdo vyjel z počítače seznam rolí v rádiu. A skutečně to bylo požehnané, vyjelo na mě asi pět metrů různých titulů, na které si samozřejmě ani nepamatujete. Ale ten rozhlas – já to opakuju, kdykoliv se mě někdo zeptá – je vždycky dárek,“ hodnotí Preiss.

V roce 1974 posluchače svým podmanivým a hravým hlasem zaujal v roli studenta Evžena de Rastignaca v dramatizaci Balzacova Otce Goriota.

Excelentní výkon podal i jako kníže Andrej Bolkonskij v monumentální rozhlasové adaptaci Tolstého Vojny a míru.

„Mám to ve vizuální paměti uložené jako velké dobové plátno bitvy u Borodina, neboť se to skutečně natáčelo stereo, to znamená z mnoha stran, mnoha úhlů byly rozestavěné mikrofony,” říká.

Bravurní technika

Snad největší úspěchy za mikrofonem sklidil jako rozhlasový Sherlock Holmes. Preiss vždy za mikrofonem ohromoval bravurní technikou, a přestože je proslulý svou dokonalou přípravou, sám o sobě říká, že je brebta.

„Byl to rozhlasový seriál o Bizetovi a jeho hudbě. Já jsem měl říct: Milí posluchači, a to je konec dnešního vyprávění o panu Bizetovi. Už asi popáté jsem říkal totéž a pak ze mě vylezlo: Vážení posluchači, a toto je konev dnešního vyprávění o panu Bidetovi,“ vzpomíná Preiss.

Jeho podmanivý a hravý hlas funguje jako magnet na uši už přes půl století. Díky jeho přirozené barevnosti dokáže oscilovat mezi různými emocemi, proměňovat atmosféru i náladu konkrétní postavy.

Tomáš Maleček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme