Sparta ovládla ligový šlágr s Plzní. Na Letné vyhrála 2:1 a v lize drží neporazitelnost i první místo

Fotbalisté pražské Sparty zdolali ve šlágru 10. kola první ligy Plzeň 2:1. Obhájce titulu v sezoně nejvyšší soutěže zůstal neporažen, z toho poosmé zvítězil, a upevnil si první místo v neúplné tabulce před městským rivalem Slavií. Viktoria prohrála po rekordních 12 soutěžních výhrách a po šesti v lize. Z třetí pozice ztrácí na vedoucí Spartu sedm bodů, k dobru má ale odložené utkání v Mladé Boleslavi.

Praha (Aktualizováno: 20:16 30. 9. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Qazim Laci otevřel skóre už po dvou minutách

Qazim Laci otevřel skóre už po dvou minutách | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Všechny branky na Letné padly v prvním poločase. Domácí poslal do vedení Qazim Laci, za hosty srovnal Rafiu Durosinmu, ale Jan Kuchta vzápětí rozhodl.

Schick po půl roce opět trénoval s Leverkusenem. ‚Zranění byl nejtěžší moment mojí kariéry,‘ říká

Číst článek

Sparta zdolala v lize Plzeň ve třetím z posledních čtyř duelů (pokaždé o gól) a ideálně se naladila na čtvrteční utkání 2. kola skupiny Evropské ligy na hřišti Betisu Sevilla. Západočeši se ve stejný den představí v Konferenční lize v Astaně.

Sparťanští fanoušci ve 14. soutěžním utkání po sobě vyprodali Letnou (17.791 diváků). Svěřencům dánského trenéra Briana Priskeho kvůli červené kartě z derby se Slavií (1:1) chyběl Krejčí, jehož v roli kapitána nahradil jiný stoper Panák.

Domácí udeřili už po dvou minutách hry. Ryneš našel kolmou přihrávkou Haraslína, který si zasekl míč a přihrál na hranici malého vápna zakončujícímu Lacimu. Albánský reprezentant vstřelil první gól za Letenské v nejvyšší soutěži.

O 10 minut později vypálil zdálky agilní Ryneš, brankář Staněk skákavý míč vyrazil před sebe a poradil si také se Sadílkovou dorážkou. Na opačné straně Kuchta na vlastní polovině přišel o míč, Cadu odcentroval do vápna na zadní tyč, ale gólman Vindahl proti Traorého nelehkému zakončení ze vzduchu včas zasáhl. Poté balon ztratil Durosinmi a Ryneš dlouhým nákopem našel Kuchtu, Staněk ale jeho pohotové zakončení vyrazil.

Kuchta rychle vrátil vedení

Ve 26. minutě Viktoria srovnala, když si na Kalvachův centr z rohového kopu nejvýše vyskočil Durosinmi, na jehož skákavou hlavičku Vindahl nedosáhl. Nigerijský útočník skóroval ve čtvrtém kole po sobě a celkově pošesté v sezoně nejvyšší soutěže. Kalvach zase pátou asistencí vyrovnal v čele tabulky nejlepších ligových nahrávačů sparťana Laciho.

Pražané si za minutu a půl vzali vedení zpátky. Preciado vyhraným hlavičkovým soubojem s Caduem posunul Sadílka do brejku, který vyřešil Kuchta střelou do Staňkova protipohybu. Český reprezentant se zapsal mezi střelce počtvrté v ligovém ročníku. Sparta má spolu s Plzní s 27 góly nejlepší útok v sezoně nejvyšší soutěže.

Neuznané vyrovnání

Západočeši krátce poté srovnali zásluhou Cadua, jenže do hry vstoupil videorozhodčí Machálek a hlavní sudí Pechanec po zhlédnutí opakovaných záběrů branku kvůli Dwehově ruce v pokutovém území odvolal.

Krátce po změně stran mohl náskok Sparty zvýšit Kuchta, jenže z šestnáctky přestřelil. Po téměř hodině hry nejlepší ligový střelec sparťan Haraslín zakončil těsně vedle. V další šanci se do střely střídajícího domácího útočníka Olatunjiho vrhl hostující kapitán Hejda. V 84. minutě se prosadil domácí stoper Sörensen, stejně jako v úvodním dějství ale intervenoval VAR a Pechanec po přezkoumání situace gól neuznal.

Hosté nakonec mohli srovnat. Po sérii rohů vystřelil v šesté minutě nastavení Kalvach, stoper Vitík však na brankové čáře míč odhlavičkoval. Sparta doma v lize prohrála jediný z posledních 22 zápasů (s Plzní na konci minulého ročníku) a v této sezoně nejvyšší soutěže tam zvítězila ve všech pěti utkáních.

10. kolo první fotbalové ligy:

Sparta Praha - Viktoria Plzeň 2:1 (2:1)

Branky: 2. Laci, 27. Kuchta - 26. Durosinmi. Rozhodčí: Pechanec - Kubr, Matoušek - Machálek (video). ŽK: Preciado, Vindahl - Dweh, Cadu, Staněk. Diváci: 17.791.

Sestavy:

Sparta: Vindahl - Vitík, Panák, Sörensen - Preciado (83. Wiesner), Sadílek, Laci, Ryneš - Birmančevič (67. Olatunji), Haraslín (84. Pešek) - Kuchta (77. Karabec). Trenér: Priske.

Plzeň: Staněk - Hejda, Hranáč, Dweh - Kopic (63. Jirka), Kalvach, Bucha, Traoré (36. Chorý), Cadu - Šulc (78. Vydra) - Durosinmi (78. Kliment). Trenér: Koubek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme