Oštěpaře Vadlejcha čeká boj o medaile, poprat se musí se silnou konkurencí z Indie či Pákistánu

Oštěpař Jakub Vadlejch bude v neděli večer bojovat o svůj první titul mistra světa. Lídr letošních tabulek skončil na atletickém šampionátu v Budapešti v kvalifikaci třetí a mezi jeho největší soupeře budou patřit právě muži, kteří ho v pátek v závodě o postup do finále porazili. Úplně tím největším by měl být Ind Níradž Čopra, který v sezoně svými starty hodně šetřil.

Budapešť Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jakub Vadlejch

Jakub Vadlejch | Zdroj: Reuters

„V Dauhá letos hodil Čopra prvním hodem taky 88,60 metru, loni prvním hodem v kvalifikaci 88,30 metru. Umí to, je to u něj hodně o prvním hodu, takže ten napoví. Všichni soupeři mají slabší dny, ale bude to obrovsky těžký soupeř a nebude to žádná legrace,“ říká Vadlejch pro Radiožurnál Sport o olympijském vítězi a loňském vicemistrovi světa Níradži Čoprovi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oštěpaře Vadlejcha čeká boj o medaile, poprat se musí se silnou konkurencí z Indie či Pákistánu

Kromě zmíněného Čopry jsou ve finále další dva Indové a pak také třeba Pákistánec Aršad Nadím. Podle Vadlejcha stojí za vzestupem hodu oštěpem v tomto regionu mimo jiné kriket.

„Myslím, že je to hodně způsobené tím, že je pro ně kriket hodně oblíbený sport. Třeba právě Nadím hází vyloženě jako v kriketu. Má obrovské páky, prostě mu to sedí. Bude to možná černý kůň závodu,“ říká český oštěpař o druhém muži páteční kvalifikace – pákistánském atletovi Aršadu Nadímovi.

Pro Nadíma je světový šampionát v Budapešti dokonce úplně prvním oficiálním mezinárodním startem v tomto roce. Loni ale na Hrách Commonwealthu v Birminghamu ukázal své možnosti, když zvítězil výkonem 90,18 metru.

Hlavním favoritem bude ale muž, který devadesátimetrovou hranici na rozdíl od Nadíma a Vadlejcha ještě nepřekonal – v kolektivu velmi oblíbený olympijský vítěz Ind Čopra.

Česká štafeta vytvořila národní rekord, na finále to ale nestačilo. ‚Možná příště,‘ říká Šorm

Číst článek

„Je to velice pokorný člověk, milý, není to žádný namistrovaný kluk. Právě naopak,“ líčí  osmá z loňského světového šampionátu Nikola Ogrodníková, která se letos do finále oštěpu v Budapešti neprobojovala.

Kromě velkých soupeřů z Asie bude mít Vadlejch ve finále i svého tradičního soupeře – mistra Evropy Němce Juliana Webera, který patří stejně jako český atlet mezi oštěpaře s největší stabilitou výkonů.

„Je fakt, že když někdo hází skoro v každém závodě 85 metrů, tak si věří, že těch 85 hodí. Tím se vytváří sebevědomí a touha hodit dál a dál. Když má člověk výkony nahoru a dolů, tak nemůže očekávat, že zrovna na té velké akci přijde výkyv nahoru,“ doplňuje Jakub Vadlejch.

Finále oštěpařů začne na světovém šampionátu ve 20.15.

Jakub Marek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme