Sběratelé umění utratili na aukcích méně než loni. Nejdražší byl obraz Toyen za 37 milionů korun

Na aukcích výtvarného umění utratili sběratelé v prvním pololetí letošního roku 766 milionů korun. Je to o 16 procent méně než ve stejném období loni. Podle odborníků to ale propad trhu s uměním neznamená. Obrat nejvíce ovlivnily tři nejdražší obrazy, které se letos prodaly za výrazně nižší částky než loni. Uvedl to ve středu server Artplus.cz, který se specializuje na trh s uměním.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obraz malířky Toyen Skryt v jejich odrazech (1956)

Obraz malířky Toyen Skryt v jejich odrazech (ilustrační) | Zdroj: European Arts

V prvním pololetí loňského roku sběratelé a investoři utratili za umění a starožitnosti na sálových aukcích v ČR rekordních 910,8 milionu korun. Na částce se podepsal především obraz Bohumila Kubišty Staropražský motiv, který se vydražil za 123,6 milionu korun. Obrat celého loňského roku činil rekordních 1,65 miliardy korun.

Letošním dosud nejdražším dílem byl obraz Puis, plus tard od Toyen, který se prodal za 37,44 milionu korun. V loňském žebříčku by s touto cenou obsadila Toyen až třetí místo.

Prasečí umělkyně Pigcasso maluje abstraktní portréty. Zatím se prodaly celkem za milion dolarů

Číst článek

Podle šéfredaktora serveru Artplus.cz Jana Stuchlíka ale i přes nižší utracenou sumu trh nestagnuje, protože ceny dražených děl dále rostou. Velký zájem je stále o díla poválečných autorů.

Stejně jako v prvním pololetí minulého roku se mezi nejdražší díla dostala se dvěma obrazy Toyen, zastoupeni jsou opět i Emil Filla, Josef Šíma a Bohumil Kubišta, od něhož se prodal Portrét čtenáře, podobizna historika umění Antonína Matějčka.

Poprvé nad deset milionů korun vystoupala malba Karla Černého a rovnou pokořila i dvacetimilionovou hranici. Zdeněk Sýkora s obrazem Linie č. 90 skončil těsně pod ní. Na nová maxima dosáhli také Antonín Procházka a výjimečně dražený Bedřich Piskač.

Uměleckoprůmyslové muzeum vymění po více než 30 letech vedení. Novou prioritou má být mladá generace

Číst článek

Deset nejdražších obrazů letošního prvního pololetí stálo dohromady téměř 200 milionů korun. Nad deset milionů korun se letos dostalo 11 obrazů, polovina počtu takových děl za celý loňský rok. Meziročně přibylo obrazů prodaných za více než milion korun.

Ve srovnání s loňským rokem se jich prodalo o čtyři více, celkem 119, ale jejich celková hodnota spadla z loňských 612 na letošních 509 milionů korun. Podle Stuchlíka je vývoj trhu letos velmi obdobný jako vloni, absolutní čísla však bude možné porovnat až po podzimní aukční sezoně.

Klimtův obraz Dáma s vějířem zlomil aukční rekord, vydražil se za více než dvě miliardy korun

Číst článek

Na celkovou sumu, kterou investoři a sběratelé za letošní první půlrok utratili, se mohlo podepsat i množství nabízených děl. V letošním prvním pololetí byla aukční nabídka co do počtu dražených položek chudší o téměř 1700 uměleckých děl a artefaktů. O tisícovku klesl meziročně také počet prodaných položek.

Letos se jich za první pololetí vydražilo téměř 3200. Lehce klesla také prodejní úspěšnost, a to z loňských 51 procent na letošních 49 procent. V historickém srovnání jde však stále o nadprůměrný výsledek. Bez kupce ale z aukcí odcházely i dražší položky, než bylo zvykem v uplynulých letech. Celková suma vyvolávacích cen neprodaných položek se meziročně zvedla o více než 200 milionů na 339 milionů korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme