Obraz Toyen Tajemství míst se vydražil za téměř 50 milionů korun. Soupeřilo o něj několik dražitelů

Obraz malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v Praze vydražen za 49,6 milionu korun, včetně aukční přirážky. Jde o dosud nejvyšší částku dosaženou v dražbě za dílo z poválečné tvorby Toyen, uvedla galerie European Arts.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Temný surrealistický obraz Tajemství míst, jemuž dominuje motiv srdce unášeného dravcem, byl nejdražší položkou aukce v Obecním domě

Temný surrealistický obraz Tajemství míst, jemuž dominuje motiv srdce unášeného dravcem, byl nejdražší položkou aukce v Obecním domě | Foto: Ondřej Deml | Zdroj: ČTK

Temný surrealistický obraz Tajemství míst, jemuž dominuje motiv srdce unášeného dravcem, byl nejdražší položkou aukce v Obecním domě v Praze. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun.

Čeští sběratelé jsou konzervativní, chybí tu současné umění, říká expert. Nejdražší díla jsou od Toyen

Číst článek

Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů. Rekord v aukčním prodeji děl Toyen drží její obraz Cirkus, který se v roce 2021 prodal za 79,56 milionu korun.

Prvním a dosud jediným majitelem obrazu byl Raymond Borde, spoluautor knih o filmu. Dílo získal prostřednictvím básníka Andrého Bretona přímo od autorky. Obraz byl poprvé a zároveň naposledy vystaven na poslední samostatné výstavě české avantgardní malířky v Paříži v roce 1962.

Celkem utratili sběratelé umění na nedělní aukci více než 100 milionů korun. Nového majitele nalezlo 80 procent nabízených položek. K vydraženým dílům patřil například olej Alfonse Muchy nazvaný Portrét dívky s dosaženou cenou 4 340 000 korun či obraz Václava Špály pojmenovaný Z Korčuly, který se vydražil za 2 728 000 korun.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme