Před 150 lety se narodil známý architekt Loos. Český rozhlas si ho připomene řadou dokumentů

Proslavil se stavbami ve Vídni, v Paříži i v Praze, tvořil ale také v rodném Brně, Plzni nebo Náchodě. Adolf Loos byl jedním z nejvýznamnějších architektů dvacátého století. Ještě před nástupem funkcionalismu usiloval o funkční pojetí architektury. Ke 150. výročí jeho narození připravil Český rozhlas Vltava řadu dokumentů, které odvysílá v pořadu Mozaika a na kanálu YouTube.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pokud jste nebyli v některém z Loosových interiérů, určitě se tam vypravte,“ radí Jaroslava Haladová, šéfredaktorka stanice Český rozhlas Vltava. Ta ve spolupráci s kurátorem a publicistou Adamem Štěchem připravila tři krátké audiovizuální dokumenty.

Naděje pro hrušovanskou ‚vilu Tugendhat‘. Zchátralý funkcionalistický klenot chce obec koupit a opravit

Číst článek

„Adolf Loos patří mezi největší architekty moderní éry, kteří zásadním způsobem přetvářeli prostředí, ve kterém žijeme. Jsem moc rád, že jsem mohl s Vltavou objevit jeho génia v intimních prostorách jeho plzeňských bytů, které jsou bezesporu mé nejmilejší realizace od tohoto vídeňského mistra moderny,“ popsal Štěch.

Štáb Českého rozhlasu v Plzni navštívil byt manželů Voglových na Klatovské třídě 12 a Brummelův dům, který dodnes spravuje a zpřístupňuje potomek rodiny. Třetí závěrečný dokument vypráví příběh o apartmánu Richarda Hirsche, který původně Adolf Loos navrhnul v Plzni. V roce 1987 byl interiér zakoupen sběratelem umění Vladimírem Lekešem, zrekonstruován a přestěhován do Prahy.

Publicista, pedagog a výrazná kulturní osobnost Loos vytvořil své nejvýznamnější stavby ve Vídni, druhý nejvyšší počet jich pak je právě v České republice. Jeho nejznámější stavbou jsou Müllerova vila v Praze, vila Tristana Tzary na Montmartru nebo vila Moller ve Vídni.

Program vysílání dokumentů na Českém rozhlasu Vltava a YouTube

9. prosince
Premiéra audiovizuálního dokumentu: Adolf Loos: Byt manželů Voglových v Plzni

10. prosince
Premiéra audiovizuálního dokumentu: Adolf Loos: Brummelův dům v Plzni
8.11 Adam Štěch: Adolf Loos architekt a designér
14.10 Tajemství plzeňských interiérů Adolfa Loose
+Reportáž z vily v Hrušovanech

11. prosince
Premiéra audiovizuálního dokumentu: AdolLoos: Apartmán Richarda Hirsche v Praze

12. prosince
8.55 Setkání v kavárně Kolbaba
S brněnskými historiky architektury Dagmar Černouškovou a Jindřichem Chatrným o loosovských stopách v Brně. (aktualizovaná repríza z roku 2011)

9.55 Müllerova vila v Praze
Na návštěvě ve slavné Loosově vile s historikem architektury profesorem Rostislavem Šváchou a Mariou Szadkowskou, kurátorkou Müllerovy vily a vedoucí Studijního a dokumentačního centra Adolfa Loose.

pj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme