Dystopický Gileád se vrací v dalším pokračování. Seriál Příběh služebnice představí svou čtvrtou řadu

Spojené státy jak je známe už neexistují - vládne tam totalitní společnost, která se potýká s ekologickými katastrofami a především ztrátou lidské plodnosti. I o tom je úspěšný televizní seriál Příběh služebnice, který ve středu otevírá svoji dlouho očekávanou čtvrtou řadu.

Gileád Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Diváci se tak opět ocitnou ve světě dystopického Gileádu, ve kterém mají jednotlivci jasně vyhrazenou barvu oblečení, ženy jsou podřízené mužům a také nesmějí číst, pracovat nebo vlastnit majetek.

Nejsem prorok, tyhle věci se píšou, aby se nestaly, říká o svých dystopických románech Margaret Atwoodová

Číst článek

Zatímco v předchozích dílech příběh sledoval především to, jak režim zachází s ženami-služebnicemi, které jsou jedny z mála plodných, tak v nové sérii se už vydáme i do stále ještě svobodné a demokraticky založené Kanady. Právě tam se některé postavy snaží uprchnout.

Příběh služebnice napsala už v roce 1985 kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová. Tuto knihu napsala hlavně proto, aby se podobné události ve světě nestaly. Mluvila o tom v Praze před čtyřmi lety.

„Napsala jsem to v době, kdy lidé říkali, že se to u nás nemůže nikdy stát. Zakládala jsem si proto na tom, aby v knize nebylo nic, co už se někdy, někde nestalo. Zasadila jsem to přitom do okolí Harvardovy univerzity, která byla pokládána za neprostupný chrám liberální demokracie. Tohle místo ale bylo v 17. století centrem puritánské teokracie,“ prohlásila Atwoodová před třemi lety při besedě s novináři v Praze.

„Teď říkají, počkat, možná by se to u nás opravdu stát mohlo. Když si promluvíte s lidmi ve Státech, řeknou vám, že až na kostýmy je to všechno dost možné,“ dodala autorka.

Kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová na diskuzi s fanoušky v Knihovně Václava Havla předčítá z nové knihy Hagseed (Kus temnoty) | Foto: Knihovna Václava Havla

Herečka i režisérka

Zatímco Margaret Atwoodová otevřela svět Gileádu pouze ve dvou knihách - tu druhou vydala před dvěma lety pod názvem Svědectví, tak televizní seriál už otevírá svoji čtvrtou řadu.

I tentokrát se v hlavní roli June Osbornové představí herečka Elisabeth Mossová. Nejen, že stála před kamerou ve služebnické červené uniformě, ale sama některé nové díly režírovala.

Seriálový Příběh služebnice se stal celosvětovým hitem, a to nejen u diváků, ale i u kritiků. Důkazem toho jsou i dva Zlaté glóby z roku 2018.

Jiří Štefl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme