Britten a Šostakovič v Betlémské kapli. Symfonici rozhlasu zahájí novou sezonu

Skladbami Benjamina Brittena a Dmitra Šostakoviče uvede Symfonický orchestr Českého rozhlasu cyklus koncertů v Betlémské kapli. Pražskou národní kulturní památkou se příští čtvrtek nejprve rozezní vynalézavé harmonie Les Illuminations. V druhé polovině koncertu uslyší posluchači čtrnáctou symfonii ruského představitele hudební moderny inspirovanou básněmi o smrti. Uvedl to orchestr ve čtvrtek v tiskové zprávě.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Robert Jindra

První koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu v Betlémské kapli se odehraje pod taktovkou Roberta Jindry | Foto: Martin Popelář

První skladbu předvede příští týden slovenský pěvec Pavol Breslik, který má za sebou výstupy i v Metropolitní opeře v New Yorku nebo v londýnském Covent Garden.

Sopránová a basová sóla Maidy Hundelingové a Petera Mikuláše pak v Šostakovičově symfonii doplní smyčcový orchestr i různé bicí nástroje. Hudebníky Symfonického orchestru Českého rozhlasu povede jejich letošní hlavní hostující dirigent Robert Jindra.

Písňový cyklus Les Illuminations, poprvé představený v Londýně za druhé světové války, původně zpívaly sopránové hlasy. Proslavil ho ale Brittenův umělecký i životní partner Peter Pears v tenorovém podání, jaké uslyší i návštěvníci zářijového koncertu.

Autory obou plánovaných skladeb pojil během minulého století nejprve obdiv a později i přátelství. Čtrnáctou symfonii Šostakovič Brittenovi dokonce zasvětil, Brit ji pak uvedl na svém festivalu ve východní Anglii.

Záznam z Betlémské kaple, ve které hudebníci vystoupí 7. září od 19.30 hodin, nabídne o deset dní později Český rozhlas Vltava. Úvodní koncert budou následovat v průběhu sezony tři další. Na zájemce čeká třeba Mendelssohnův houslový koncert nebo Nedokončená symfonie Franze Schuberta.

bad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme