Hvězdní hosté i open-air rockový koncert. Rozhlasové symfoniky i v příští sezóně povede Petr Popelka

Pro koncertní sezónu 2023/2024 si Symfonický orchestr Českého rozhlasu připravil čtyři premiéry, pozval špičkové umělce a představí se v Betlémské kapli. V celkem pěti koncertních řadách nabídnou rozhlasoví symfonici dohromady 29 koncertů. I v této sezóně je bude stát šéfdirigent Petr Popelka, hlavním hostujícím dirigentem bude i tentokrát Robert Jindra. Kromě klasických koncertů nabídnou symfonici rockové open-air vystoupení v Riegrových sadech.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Popelka a SOČR

Petr Popelka a SOČR | Foto: Michal Fanta | Zdroj: Český rozhlas

Šéfridigent Petr Popelka přivítá v abonentní řadě R – Klasika v Rudolfinu například houslistku Maríu Dueñas, rodačku z Granady. Na prvním koncertu v řadě přednese Houslový koncert E. W. Korngolda.

Eldar Djangirov | Zdroj: Hudson Booking & Management

Představí se také špičkový jazzový klavírista Eldar Djangirov, který zahraje proslulou Rapsodii v modrém. Symfonický orchestr Českého rozhlasu doprovodí také Mahana Esfahaniho, který provede českou premiéru skladby Standstill od Miroslava Srnk.

Velký zájem by mohl vzbudit cyklus Má vlast Bedřicha Smetany, kterým symfonici oslaví Rok české hudby

Hlavní hostující dirigent Robert Jindra představí ve světové premiéře novou kompozici pro mezzosoprán, baryton a orchestr, kterou složil Šimon Voseček na objednávku rozhlasových symfoniků a zhudebnil v ní erotickou poezii francouzských satirických básníků 17. století. Jindra také uctí největší české skladatele Antonína Dvořáka, Zdeňka Fibicha i Smetanu.

Louskáček, Vivaldi a Pink Floyd

V premiové řadě P zazní tři koncerty. První z nich se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu, kde Symfonický orchestr Českého rozhlasu představí výběr z baletu Louskáček, a to před Vánoci.

I druhý koncert povede Petr Popelka, tentokrát v Betlémské kapli, kde zaznějí skladby Antonia Vivaldiho, Wolfganga Amadea Mozarta, Antonia Salieriho a Josefa Matěje.

Třetím koncertem oslaví orchestr narozeniny Českého rozhlasu mimo prostředí tradičních sálů. Open-air koncert v Riegrových sadech nabídne nejchytlavější rockové hity z repertoáru kapel Pink Floyd, Queen, U2, AC/DC, Deep Purple nebo Led Zeppelin.

Petr Popelka šéf dirigent a umělecký ředitel SOČRu | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

V Betlémské kapli i galerii DOX+

„Nově jsme pojali koncertní řadu, doposud nabízenou v Anežském klášteře,“ oznámil ředitel orchestru Jakub Čížek.

Rozhlasoví symfonici se umí představit i jako komorní orchestr a zájem o takové koncerty narůstá. Proto se koncertní řada B odehraje v Betlémské kapli a zazní tam skladby z raného romantismu a 20. století.

Nadcházející sezona se neobejde ani bez řady N – Nové horizonty. Na preludia a fugy Johanna Sebastiana Bacha bude improvizovat slavný jazzový klavírista Brad Mehldau. V galerii DOX+ se otevře krajina současné jazzové trubky, živé ambientní elektroniky a symfonického zvuku – to vše díky spolupráci Michala Rataje, Oskara Töröka a Jaromíra Honzáka.

Dorazí i sólista nominovaný na cenu Grammy Eldar Djangirov a celou řadu zakončí Beáta Hlavenkov a Kristina Barta, jazzová klavíristka.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu | Foto: Michal Fanta | Zdroj: Český rozhlas

Začíná předprodej

I v další sezoně se budou konat Komorní koncerty ve Studiu 1, kde bude možné se během šesti večerů setkat s hudebníky orchestru v různých komorních skupinách.

Všechny koncerty z Rudolfina tradičně vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava, jejich záznamy jsou následně na stanici Český rozhlas D-dur. Další vybrané koncerty nabídne Vltava ze záznamu.

Předprodej abonentních a jednotlivých vstupenek bude zahájen v úterý 2. května. Jednotlivé vstupenky na koncerty řady R a B bude možné zakoupit od 15. května.

kac Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme