Rivalitu mezi Hradcem a Pardubicemi nevnímám, jde nám o stejnou věc, říká divadelní dramaturgyně

Pro divadelníky není nic horšího než prázdné divadlo a herci, kteří nemají pro koho hrát. Východočeské divadlo Pardubice se ale potýká spíše s opačným problémem. Během vánočních svátků bylo vyprodáno do posledního místa. Skladbu her vybírá trio dramaturgyň. Jedna z nich, Anna Zindulková Hlaváčková, pro Český rozhlas Pardubice prozradila, co divadlo chystá pro následující měsíce.

Pardubice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Anna Zindulková Hlaváčková

S kolegy z jiných divadel se známe, komunikujeme společně, povídáme si jak na profesní, tak osobní úrovni. Nevnímám to jako rivalitu, říká Zindulková Hlaváčková | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

„Jana Pithartová, Jana Uherová a já tvoříme dohromady tým, který se vzájemně doplňuje. Diskutujeme spolu a snažíme se, abychom vyhověli repertoárem všem věkovým kategoriím. To je cíl divadel městského typu, jako jsme my,“ popisuje Zindulková Hlaváčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Diskutujeme a snažíme se, abychom vyhověli repertoárem všem věkovým kategoriím

„Měli bychom nabídnout všechny žánry. A mám pocit, že naši diváci to berou tak, že pokud se jim jedna věc nelíbí, bude se jim příště líbit druhá. Svoje publikum známe a snad víme, čím je potěšit a co si můžeme dovolit,“ dodává.

Existuje mezi divadly rivalita? Podle Zindulkové Hlaváčkové ne. Všechna totiž ve výsledku usilují o stejnou věc.

„S kolegy z jiných divadel se známe, komunikujeme společně, povídáme si jak na profesní, tak osobní úrovni. Nevnímám to jako rivalitu. Divadla v krajích usilují o stejnou věc. Chceme, aby k nám lidé chodili, aby se vzdělávali a také pobavili. Známou rivalitu mezi Hradcem a Pardubicemi vůbec nevnímám,“ přiznává dramaturgyně.

Plánovat hodně dopředu se nedá

Nahé scény nemají být lascivní. Diváci jsou ohromeni, co tělo dokáže, říká Rosťa Novák o novém představení

Číst článek

Dramaturgický plán napsaný na několik let dopředu podle Anny Zindulkové Hlaváčkové neexistuje. „Každá z nás dramaturgyň má trochu jiné představy, vedeme diskusi. Situace kolem nás se mění, snažíme se reagovat pružně, hledáme nové režiséry a potřebovali bychom doplnit herecký tým o mladého herce,“ popisuje.

Divadelní hry se plánují na divadelní sezonu, která se kryje se školním rokem. Do konce června uvede Východočeské divadlo Pardubice čtyři premiéry, z toho tři v městském divadle a jednu na Kunětické hoře. 

Celý rozhovor si můžete poslechnout také v audiu v úvodu článku.

Jitka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme