Vyhlídky ruské ekonomiky jsou pochmurné. Roste jen kvůli výdajům za válku, tvrdí odborník

Krátkodobý hospodářský růst v Rusku v současnosti podporují rozsáhlé vojenské výdaje, dlouhodobější vyhlídky ruské ekonomiky jsou však pochmurné. Uvedl to v pátek podle agentury Reuters ředitel evropského odboru Mezinárodního měnového fondu (MMF) Alfred Kammer. MMF tento týden předpověděl, že hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se letos díky vojenským výdajům a odolné spotřebě zvýší o 2,2 procenta.

Marrákeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

V návrhu rozpočtu na příští rok se vojenské výdaje na celkových rozpočtových výdajích podílejí téměř třetinou | Zdroj: Fotobanka Profimedia

V příštím roce však očekává zpomalení hospodářského růstu na 1,1 procenta. „V Rusku vidíme značné rozpočtové stimuly plynoucí ze zvyšování výdajů v souvislosti s válkou (na Ukrajině). To je opravdu krátkodobý dopad, který bude podporovat hospodářský růst,“ uvedl Kammer na podzimním zasedání MMF a Světové banky v Marrákeši.

Rubl se propadl na nejnižší úroveň za poslední rok a půl. Pak mu pomohl růst ceny ropy

Číst článek

„Když se podíváme na dlouhodobější obraz Ruska, je výhled v důsledku sankcí ponurý, protože omezený přístup k technologiím poškodí výrobní kapacitu a růst produktivity ve středně dlouhém období,“ dodal.

Rusko nyní soustředí své zdroje na armádu, v návrhu rozpočtu na příští rok se vojenské výdaje na celkových rozpočtových výdajích podílejí téměř třetinou. Kammer uvedl, že MMF nyní hodnotí růstový potenciál Ruska hůře než před začátkem útoku na Ukrajinu.

„To znamená, že Rusko se přestalo přibližovat k západoevropským úrovním HDP, takže to je docela velká změna ve výhledu ruské ekonomiky,“ prohlásil. Rusko se kvůli útoku na Ukrajinu stalo terčem rozsáhlých sankcí ze strany Evropské unie, Spojených států i dalších západních zemí. Loni ruská ekonomika podle MMF klesla o 2,1 procenta.

Prognózy, včetně odhadů ruských úřadů, přitom těsně po začátku útoku ruských vojsk na Ukrajinu předpovídaly, že ruská ekonomika vykáže za rok 2022 více než desetiprocentní pokles. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme