Téměř pětina Čechů loni refinancovala hypotéku. Každý desátý má problém ji splácet, počítá s šetřením

Téměř pětina Čechů loni refinancovala svou hypotéku. Ukázal to průzkum agentury Ipsos z konce letošního března na vzorku víc než tisícovky respondentů pro Českou bankovní asociaci. Dalších zhruba 30 procent lidí tento krok čeká v následujících dvou letech. Domácnosti zároveň počítají s větším šetřením.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

výstavba rodinných domů, ilustrační foto

Češi patří k vzorným plátcům svých finančních závazků (ilustrační foto) | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Podle průzkumu se téměř tři čtvrtiny domácností, které refinancovaly svou hypotéku v loňském roce, vyrovnávají s vyššími měsíčními splátkami celkem dobře. Desetina lidí má ale se splácením velké problémy.

Byty jsou nadhodnocené, nedávají smysl ani jako investice. Odnáší to mladí, tvrdí sociolog

Číst článek

Některým domácnostem vzrostla hypoteční sazba z dvou až na šest procent. Pro domácí rozpočet to na výdajové straně každý měsíc znamená v průměru šest tisíc korun navíc.

Strach z vyšších splátek má do budoucna každá sedmá domácnost, kterou tento krok čeká. Aby na splácení úvěru na bydlení měly, počítají s výrazným omezením domácích rozpočtů. Nejčastěji chtějí šetřit na základních výdajích, například na nákupu potravin.

Češi ale také stále patří k vzorným plátcům svých finančních závazků, dokonce k jedněm z nejvzornějších v Evropské unii. Podíl nesplácených úvěrů se dlouhodobě pohybuje na historicky nejnižší úrovních.

Mírné oživení

Hypoteční trh se v loňském roce propadl meziročně o 60 procent. Letošní březen ale přinesl podle Hypomonitoru České bankovní asociace překvapení. Hypoteční trh totiž začal mírně ožívat. Ke své kondici v uplynulých letech má ale ještě stále daleko.

Hypoteční trh v březnu ožil. Banky a stavební spořitelny dle ČBA Hypomonitoru poskytly domácnostem v březnu 2023 hypotéky v celkovém objemu 12,6 mld. Kč. Objem poskytnutých hypoték tak meziměsíčně vzrostl o 4,7 mld. Kč, což představuje 60% meziměsíční nárůst-

Ačkoli březen… twitter.com/i/web/status/1…

09:32 – 14. 04. 2023

16

„Objem hypoték poskytnutých v březnu byl stále nejnižší od březnového čísla roku 2014. Ve srovnání s průměrným objemem hypoték poskytnutých za měsíc je březnové číslo letošního roku stále asi o 50 procent nižší než bylo běžné v roce 2020,“ vysvětluje hlavní ekonom České bankovní asociace, Jakub Seidler.

Úroková sazba v březnu dál klesala, a to na 5,86 procenta. Ve svém bydlí podle průzkumu 65 procent Čechů. Nejčastěji si hypotéku sjednali kvůli koupi domu, a to ve 37 procentech případů. Necelá třetina pak na nákup bytu.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme