Miliardy pro podnikatele za covidu splnily účel. Někteří ale mohli mířit jen na dotace, míní kontroloři

Nejvyšší kontrolní úřad se zaměřil na peníze, které stát vyplatil podnikatelům jako kompenzační bonus. Ten měl pomoci firmám během pandemie koronaviru ke zmírnění důsledků vládních opatření. Podpora podle kontrolorů svůj cíl splnila. V některých případech ji ale firmy zneužily. Správa kompenzačního bonusu byla také administrativně náročná, vytýká úřad.

Praha (Aktualizováno: 10:41 29. 5. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zavřeno a zamčeno.

Více než 48 miliard vyplacených jako kompenzace za covid-19 splnilo svůj účel, uvedl NKÚ (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Nejvyšší kontrolní úřad prověřoval ministerstvo financí, Generální finanční ředitelství a další tři vybrané finanční úřady. V letech 2020 až 2022 byly podány téměř tři miliony žádostí o kompenzační bonus, stát vyplatil přes 48 miliard korun.

Dvojice zneužila v pandemii program Antivirus. Pro masážní salon podvodem dostala 7,5 milionu korun

Číst článek

Některé firmy podle kontrolorů vznikly s jediným záměrem, a to čerpat kompenzační bonus.

„Kontroloři NKÚ mají za to, že riziko účelového zahájení podnikání s cílem pouze čerpat bonus existuje u 1490 subjektů. Kontrola zjistila, že těmto subjektům bylo v roce 2020 na kompenzačním bonusu vyplaceno celkem 39,2 milionu korun, ačkoliv na něj neměly nárok,“ uvedl úřad. Zjištěním kontrolorů se může dál zabývat finanční správa.

Kompenzační bonus byl již dříve v hledáčku kontrol. „Orgány Finanční správy ČR podaly 162 oznámení o skutečnostech nasvědčujících spáchání trestného činu zneužití bonusu za celkem 69,3 milionu korun. Do 31. srpna 2022 soudy rozhodly o 18 trestních věcech vztahujících se k oznámením. Žadatelé na základě těchto rozsudků měli vrátit 5,6 milionu korun vyplaceného bonusu,“ upřesnil Nejvyšší kontrolní úřad.

Přes 17 milionů roušek s prošlou dobou použití nechá správa rezerv zlikvidovat. Nakoupilo je vnitro

Číst článek

„Letos uplyne tříletá lhůta pro stanovení daně z kompenzačního bonusu vyplaceného v roce 2020. Po jejím uplynutí nebude možné rozhodnout o vrácení neoprávněně vyplaceného bonusu,“ upozornil úřad.

Finanční správa prováděla následné kontroly nároku na bonus cíleně u potenciálně rizikových žadatelů, reagovalo Generální finanční ředitelství.

„Finanční správa prováděla ex post kontroly nároku na kompenzační bonus cíleně, a to u potenciálně rizikových žadatelů, kde detekovala možné porušení zákonných podmínek pro jeho výplatu,“ uvedl pro agenturu ČTK Lukáš Heřtus z tiskového oddělení finančního ředitelství.

Pochvala za rychlost

Nejvyšší kontrolní úřad pochválil, že dostupnost kompenzačního bonusu a rychlé vyřízení žádostí usnadnily žadatelům přístup k penězům.

„Kontroloři však poukázali na skutečnost, že správa kompenzačního bonusu byla administrativně náročná, neboť nedošlo k zavedení automatizovaného zpracování žádostí a správci bonusu museli údaje z žádostí zadávat do informačního systému ručně,“ popsal úřad. Reakci ministerstva a Generálního finančního ředitelství ČTK zjišťuje.

Nárok na bonus měly v letech 2020 až 2022 OSVČ, které splnily zákonem stanovené požadavky. Denní výše příspěvku se pohybovala od 350 do 1000 korun podle typu příjemce a doby, ve které byl příspěvek čerpán.

ako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme