Gazprom žaluje ČEZ a další dvě firmy u ruského soudu. Má jít o reakci na mezinárodní arbitráž

Ruská plynárenská společnost Gazprom u ruského soudu zažalovala tři středoevropské podniky, včetně české energetické firmy ČEZ a podniku Západoslovenská energetika (ZSE). Informovala o tom v pátek agentura TASS, podle které to vyplývá ze soudních spisů.

Moskva/Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Logo společnosti Gazprom

Žaloby proti třem středoevropským firmám Gazprom podal ve čtvrtek (ilustrační foto) | Zdroj: Profimedia

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž řekl, že firma dosud žádné informace k žalobě neobdržela. Podle něj zřejmě půjde o reakci na mezinárodní arbitráž, kterou česká společnost vůči Gazpromu loni zahájila kvůli neplnění dodávek.

ČEZ chce po Gazpromu miliardu za nedodaný plyn. V arbitráži vsadí na kancelář Squire Patton Boggs

Číst článek

Žaloby proti těmto třem středoevropským firmám Gazprom podal ve čtvrtek. Žádné další podrobnosti k případu nebyly sděleny.

ČEZ loni v únoru zahájil proti Gazpromu arbitrážní řízení z důvodu krácení dohodnutých dodávek plynu, od ruského giganta žádá náhradu škody za více než miliardu korun. Situace kolem obchodu s plynem se zkomplikovala, když ruská vojska v únoru 2022 vpadla na Ukrajinu a Evropská unie v odvetě přijala sérii protiruských sankcí.

Gazprom a některé další ruské společnosti se tyto soudní spory snaží přesunout z mezinárodních arbitráží do Ruska, píše agentura Reuters. Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím sítě plynovodů. Kontrolu nad firmou má Kreml. 

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme