Český průmysl byl v březnu ‚jednoznačně slabý‘, shodují se analytici. Růst přijde až v další půlce roku

Březnové výsledky českého průmyslu jsou zklamáním, k poklesu tentokrát přispěla i výroba automobilů. Shodli se na tom oslovení analytici. K obnovení růstu podle nich dojde zřejmě až ve druhém pololetí roku. Průmyslová produkce v Česku se v březnu vrátila k poklesu. Meziročně klesla o 2,7 procenta, proti únoru byla výroba nižší o 1,6 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vřesová,  těžařská společnost Sokolovská uhelná

Český průmysl byl v březnu ‚jednoznačně slabý,‘ shodují se analytici. Růst přijde až v další půlce roku (ilustrační foto) | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: iRozhlas

„Do výkonu průmyslového sektoru jsme nevkládali velké naděje, přesto dokázal zklamat,“ řekl analytik Cyrrusu Vít Hradil. Jen částečně to lze podle něj omluvit efektem vysoké srovnávací základny z loňského roku, kdy enormně narostla výroba motorových vozidel, což letošní statistiku opticky zhoršuje.

Člen vedení státního developera: Když nenabídneme alespoň tolik, co ostatní, investoři půjdou jinam

Číst článek

„Totéž ovšem nelze říct o výrobě strojů a zařízení, jejíž meziroční propad není pouze statistický, nýbrž skutečný. Velice nepříjemně pak vyznívá meziměsíční srovnání, které jasně ukazuje, že průmyslový sektor své dno stále ještě hledá,“ dodal.

Březnové výsledky českého průmyslu jsou jednoznačně slabé, ale vlastně ne překvapivé, uvedl analytik Banky Creditas Petr Dufek. O špatné kondici tuzemského největšího odvětví už řadu měsíců podle něj napovídaly indexy nákupních manažerů i ukazatele důvěry.

„Základní příběh se proto nemění – chybí poptávka. A to jak domácí, tak zahraniční. Nezbývá nic jiného než dodělávat starší objednávky, omezovat výrobu, redukovat zásoby a propouštět,“ podotkl Dufek.

Březnové hodnoty z průmyslu tak sice zklamaly, na druhou stranu byl letošní březen specificky ovlivněn Velikonocemi a očištění o tyto kalendářní jevy není dokonalé, upozornil analytik České bankovní asociace Jakub Seidler.

Nové zakázky rostou

Slabá březnová čísla je tak podle něj potřeba brát s určitou rezervou, ačkoli platí, že situace v tuzemském průmyslu se během prvního čtvrtletí nezlepšila tak rychle, jak některé ukazatele naznačovaly.

Stát chce připravit novou lokalitu pro strategické investice. Vznikne na 140 hektarech poblíž Chebu

Číst článek

Pozitivní zprávou je růst hodnoty nových zakázek, které meziročně vzrostly o 5,1 procenta, uvedl ekonom Deloitte Filip Pastucha. Z toho tuzemské zakázky klesly o 1,1 procenta, ovšem zahraniční zakázky se zvýšily o 8,6 procenta, což by podle něj mohlo naznačovat postupné oživení zahraniční poptávky.

Ani na začátku druhého čtvrtletí se průmysl zřejmě nevzchopí, míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Šance na brzké citelnější oživení růstu produkce podle něj snižuje opětovné zhoršení sentimentu PMI za duben, který naznačuje přetrvávající problémy s odbytem jak na domácím tak na zahraničních trzích.

Přesvědčivější zotavení průmyslu čeká i nadále až ve druhé polovině roku v návaznosti na rychlejší růst spotřebitelské poptávky.

Analytik Generali Investments Radomír Jáč celkově pro letošní rok očekává alespoň mírné obnovení růstu jak tuzemského průmyslu, tak české ekonomiky jako celku. Pro letošní rok předpokládá růst tuzemské průmyslové výroby zhruba o 1,5 procenta poté, co v roce 2023 vykázala výroba celoroční pokles o 0,8 procenta. V samotném prvním čtvrtletí nicméně průmyslová výroba meziročně klesla o 0,9 procenta, připomněl.

Stavebnictví

Nedařilo se ani stavební produkci. Na vině jsou podle analytiků stále vysoké úrokové sazby, zdlouhavé povolovací procesy a nejistota investorů začínat nové projekty. Významný propad zaznamenalo hlavně pozemní stavitelství, tedy například výstavba bytových domů či kanceláří.

Za dva týdny začne testování online stavebního řízení, ujišťuje Bartoš. S ostrým startem počítá v červenci

Číst článek

Až s jejich větší výstavbou lze očekávat ve stavební výrobě lepší čísla. Hodnoty nejsou příznivé ani za celé letošní první čtvrtletí, přesto se očekává, že za letošní rok stavební produkce vykáže pozitivnější čísla než loni.

Stavební výroba se podle ČSÚ v březnu meziročně propadla o 8,3 procenta, což je nejvýraznější pokles za více než tři roky. Produkce ve stavebnictví poklesla i v meziměsíčním srovnání, a to o 7,8 procenta.

„Asi těžko se dá tento výsledek svádět na počasí, protože letošní březen byl z pohledu teplot mimořádně příznivý. Hlavním problémem stavebnictví, a to především pozemního, zůstávají nové zakázky. Když si vezmeme na pomoc měsíční průzkumy důvěry, tak právě u zakázek jsou firmy stále velmi skeptické,“ řekl Dufek.

Navzdory čtvrtletnímu poklesu ale ekonom Komerční banky Jan Vejmělek, očekává v letošním roce zlepšení situace.

„V souvislosti s pokračující solidní investiční aktivitou, dalším snižováním úrokových sazeb, a tedy zlevňováním financování, a celkovým zlepšováním ekonomické situace předpokládáme, že se během roku tento obrázek projeví i na stavební aktivitě. Za celý letošní rok tak čekáme, že stavebnictví po loňském poklesu o 2,6 procenta nakonec vykáže mírný růst ve výši nízkých jednotek procent,“ uvedl Vejmělek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme