Uvařte si Tři sestry!

Loni v říjnu jsem pár týdnů pobývala ve Spojených státech. Byla to úžasná cesta za poznáním, kulturou a chutěmi. Až dosud jsem si z ní v záloze schovávala glosu a recept, který jsem objevila v National Museum of the American Indian ve Washingtonu DC, o kterém jsem se už zmiňovala.

Washington Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na receptu s příběhem mě zaujalo, s jakou racionalitou dokázalo původní obyvatelstvo Ameriky vypěstovat tři důležité potraviny

Na receptu s příběhem mě zaujalo, s jakou racionalitou dokázalo původní obyvatelstvo Ameriky vypěstovat tři důležité potraviny | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: iROZHLAS.cz

Na receptu s příběhem mě zaujalo, s jakou racionalitou dokázalo původní obyvatelstvo Ameriky vypěstovat tři důležité potraviny, které jim umožnily přečkávat kruté zimy, dokázaly je nasytit a tělu dodat vše potřebné. Stejný pokrm hrál důležitou roli i v mayské kultuře.

Jak jsem ochutnávala svíčkovou

Číst článek

Jídlo nazvané Tři sestry si zaslouží naši pozornost a já se o to teď pokusím. Možná se vám způsob pěstováni „tří sester“ zalíbí natolik, že bude „indiánskou“ (chcete-li původního obyvatelstva severoamerického kontinentu) ozdobou vašeho záhonu na zahradě.

A pokud zahradu nemáte, doporučuji si koupit deskovou hru Three Sisters, kde základní plodiny pěstujete, sklízíte zeleninu a sbíráte body.

Začněme legendou

Ono je jich víc, možná má každý indiánský kmen tu svou a některé už upadly v zapomnění. První legenda je o rodině s třemi dcerami. Rodiče dřeli na políčku, aby vypěstovali zásoby na zimu, a dcery, místo aby pomáhaly, se stále hádaly a hašteřily, díky čemuž jim nezbyl čas na práci na poli. Sestry byly totiž každá úplně jiná.

Ta nejstarší byla vysoká, štíhlá, s dlouhými lesklými a hedvábnými vlasy. Naopak nejmladší byla menší podsaditá, silná a také krásná. Poslední ze sester byla vysoká tak akorát, hezkého vzhledu, ale ostatní převyšovala svou dobrou povahou.

Dagmar Heřtová

Foodblogerka a gastronomická žurnalistka, která pravidelně přispívá do tištěných a internetových periodik především informacemi o surovinách, jejich zpracování až po
recepty. Na webu Tastejourney píše o jídle, nových trendech a dělí se o gastronomické postřehy z cest. Vybrané gastroglosy vyšly v knižní podobě pod názvem Vidličkou po mapě

Když byly sestry pohromadě, hádky nekončily, když se na poli rozdělily, začal spor, která toho udělá víc a která méně. Legenda nevysvětluje, kdo za vším stál, ale sestry se najednou na políčku proměnily ve tři rostliny. Ve vysokou štíhlou, v širokolistou rostoucí nízko u země a prostředně vysokou s jemnými úponky. Tak se na polích původních obyvatel Ameriky objevila kukuřice, tykev a fazole, tři sestry.

Vlastní legendu měli i Irokézové a ta začínala stvořením světa. Přes mraky nahlížela „nebeská žena“ a nešťastně pro ni, šťastně pro Irokéze se propadla do nekonečného moře. Zvířata ji chtěla zachránit, proto ze dna oceánu sebrala půdu a vytvořila Želví ostrov, což není nic jiného než Amerika.

Nebeská žena na krunýři obrovské želvy porodila dceru, ta, když dospěla, zemřela při porodu dvojčat. Nebeská žena ji pohřbila. Na hrobě vyrostly tři rostliny, už asi víte, že to byly kukuřice, tykev a fazole, které poskytly potravu rozrůstajícímu se lidstvu a zprvu pomohly přežít Irokézům.

Poslední legenda je o třech sestrách a chlapci z kmene Mohawků. Vypráví opět o třech sestrách, které se navzájem milovaly a nemohly bez sebe žít. Jedna z nich byla ještě skoro dítě, ráda chodila v zeleném oblečení. Druhá sestra se oblékala do jasně žlutých šatů a ta třetí, nejstarší a nejvyšší, stála vždy nad nimi a chránila je. Ráda nosila zelený šátek, kterým si chránila své dlouhé blond vlasy.

Jak dánské pečivo dobylo svět

Číst článek

Jednou se objevil mladík z kmene Mohawků, který rozuměl ptačí řeči a mluvil se zvířaty. To zaujalo nejmladší sestru a zmizela i s ním. Chlapec se objevil podruhé a poté zmizela i prostřední sestra. Nejstarší stála na svém poli a byla neskonale smutná.

Když to mladík viděl, přivedl zpět ztracené sestry a všechny tři zase rostly pohromadě a navzájem se podporovaly. Nejmladší dole zadržovala vláhu, prostřední se držela štíhlého těla nejstarší a ta je láskyplně ochraňovala. Opět jste uhodli, legenda hovoří o tykvi, fazoli a kukuřici.

Všechny tři legendy obsahují moudrost, zkušenost, jednoduché hledání vysvětlení a hlavně vděk.

Zpět k realitě

Pokrm opředený indiánskými legendami není nic jiného než vydatné jídlo vyrobené z fazolí, kukuřice a zimní dýně. Jsou to plodiny dané tradicí domorodého zemědělství a zvláštností je jejich pěstování.

Doporučuji vše okopírovat a s přicházejícím jarem na zahrádce realizovat. Rostliny jsou totiž zasazeny společně (první kukuřice, poté fazole a naposledy dýně) a tato kooperace jim umožňuje se navzájem podporovat, vyživovat se a prospívat si.

Cesty sójových bobů jsou nevyzpytatelné

Číst článek

Navíc se vědecky, nejenom legendami, prokázalo, že společné pěstování má přínos v odolnosti vůči chorobám, menší závislosti na hnojivech a v lepším výnosu plodin.

Kombinace těchto tří druhů zeleniny je výjimečně výživná, může splňovat základní energetické a bílkovinné požadavky strávníků a prý ochraňuje i před cukrovkou. Vím, ochran před cukrovkou je více, ale proč něco chutného a dobrého nepřidat. Pokrm má vysoký obsah antioxidantů, stopových minerálů a folátu, který musíme tělu dodávat stravou.

Uvařte si Tři sestry

Zní to hrozně, ale nemám v úmyslu vás navádět k nepravostem. Tedy znovu: připravme si starý indiánský pokrm pojmenovaný Tři sestry (Three Sisters Stew). Že nejde o žádnou módní záležitost, ukazuje fakt, že toto lahodné a pohodové jídlo se stalo pro vegetariány i vegany ve Spojených státech hlavním jídlem na Den díkůvzdání.

Ingredience

pro 2 až 4 porce:

  • 180 gramů červených fazolí (suchých, nebo v nálevu)
  • 180 gramů kukuřice, čerstvé nebo v nálevu
  • 1 středně velká cibule
  • 3 stroužky drceného česneku
  • 1 ks řapíkatého celeru
  • 1 ks červené (i zelené či žluté) kulaté papriky
  • 2 lžíce sušeného oregana
  • 180 gramů dýně (máslová, hokaido)
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká mrkev
  • 1 malá chilli paprička (dle chuti)
  • 470 ml zeleninového vývaru
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • pár lístků a stonků čerstvého koriandru
  • pár snítek tymiánu

Já jsem pro vás vybrala recept se základním kořením a chilli papričkou, založený na částečné čerstvosti surovin, tedy že můžete použít zkratku v podobě konzervičky a podávaný jako polévka, nebo i jako vegetariánský „guláš“ s opečeným chlebem. Kdo si by přál pikantnější verzi, přidejte drcený římský kmín.

Postup:
Fazole namočte přes noc do 1/2 litru vody, aby se při vaření snadno rozvařily, a poté je uvařte do měkka. V případě, že použijete fazole v nálevu, není nutné fazole vařit.

V hrnci zahřejte olej, přidejte na jemno nakrájenou cibuli a orestujte ji do sklovata. Poté přidejte mrkev nakrájenou na kolečka, rozdrcený česnek a nakrájený celer.

Směs krátce asi 10 minut osmažte. Dále do hrnce přidejte oloupanou a na kostky nakrájenou dýni, na proužky nakrájenou papriku, fazole a kukuřici.

Několik minut orestujte. Poté přidejte zeleninový vývar, tymián, oregano, sůl a pepř, chilli papričku, promíchejte a přikryjte pokličkou.

Nechte 20 až 30 minut probublávat, dokud se vše zcela neuvaří.

Po dokončení polévku přendejte do servírovací mísy a ozdobte čerstvým koriandrem.

Dagmar Heřtová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme