Lyžařský areál jako klimaticky neutrální oblast. Rakouské Flachau hledá cesty, jak snížit emise

Lyžařský komplex kolem rakouského Flachau za rok navštíví skoro 2 miliony lidí. V létě je jeho provoz levnější, zato v zimě musí zasněžovat, upravovat sjezdovky nebo topit. Na turismu a tím pádem i na dostatku sněhu, je tamní průmysl závislý. Proto se areál rozhodl, že se bude aktivně snažit o co nejmenší dopad svého provozu na životní prostředí.

Flachau (Rakousko) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lyžařský areál Flachau

Lyžařský areál Flachau | Zdroj: Profimedia

„Chceme se stát klimaticky neutrální oblastí do zimy 2025/2026,“ připomíná Wolfgang Hettegger, šéf společnosti Snow Space Salcburk, která komplex okolo Flachau provozuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Lyžařský areál Flachau chce být do tří let klimaticky neutrální oblastí

Hetteger to říká při příležitosti představení nové sněžné rolby, která je poháněna vodíkem. Když si totiž v rakouském středisku spočítali, čím můžou nejvíce snížit produkci oxidu uhličitého, vyšlo jim, že po zavedení prvotních opatření zbývá přes 50 % procent právě na techniku na sjezdovkách.

„Sněžné rolby, které máme tady ve Flachau na úpravu sjezdovek, teď zkušebně provozujeme s e-palivy, tedy syntetickými biologickými palivy, která jsou v zásadě z 94 až 95 % CO2 neutrální. Snažíme se, aby ty největší problémy se staly v naší společnosti co nejmenšími a skutečně jsme dbali na životní prostředí,“ říká.

Hettegrova slova samozřejmě míří i na to, aby existovalo lyžování jako celek. Bez něj by alpská městečka přišla o to jediné, kvůli čemu do nich přes zimu vyráží statisíce turistů.

Vysoké teploty, mrazy v nedohlednu, rychlé tání. Některé areály uzavírají nebo omezují sjezdovky

Číst článek

„Tato cesta je nesmírně důležitá. Víme, že přibližně 35 % emisí je ze zasněžování, 35 % příprava sjezdovek, 20 % je provoz lanovek a zbytek je většinou ve vytápění budov. Pokud by bylo možné mít těchto 35 % CO2 neutrálních tím, že bychom mohli využívat zelenou energii, pak jsme velmi blízko k cíli, který se nás všech týká. To je pro tento průmysl opravdu podstatné,“ vysvětluje profesorka Ulrika Pröbstlová-Haiderová z Institutu plánování krajiny na Vídeňské Univerzitě.

Nejvíce emisí vytvoří cesta

SnowSpace Salcburk si spočítal, že za rok spotřebuje tolik energie jako čtyři tisíce domácností. Energie, kterou areál využije, je podle společnosti pouze z obnovitelných zdrojů.

Snaha nepřispívat ke klimatické změně je zjevná, ale když Pröbstlová–Haiderová dostala otázku, jestli to bude stačit na udržení lyžování v regionu, kromě jiného řekla:
„Samotná cesta na hory stále generuje nejvíce emisí každého jednotlivého cestujícího, je to více než 80 % v porovnání s celkovou délkou pobytu. To znamená, že pokud s námi nejde za stejným cílem široká veřejnost, pak ani velké úsilí a inovace nemůžou příliš pomoci.“

Proto Snow Space Salzburg upozorňuje, že nejlepší doprava do Alp je podle něj autobusem, nebo vlakem.

Martin Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme