Sparta se na derby naladila výhrou 3:1 nad Slováckem. Tři body zařídili křídelníci Birmančević a Haraslín

Fotbalisté Sparty zvítězili ve 22. kole první ligy na Slovácku 3:1 a vedou tabulku o čtyři body před pražským rivalem Slavií, s níž se příští týden utkají v domácím poháru i v nejvyšší soutěži. Obhájce titulu v Uherském Hradišti poslal do vedení v 11. minutě Martin Vitík, chvíli nato vyrovnal Pavel Juroška, ale Veljko Birmančevič a střídající Lukáš Haraslín po přestávce rozhodli o deváté ligové výhře hostů za sebou.

Video Uherské Hradiště Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalisté pražské Sparty v přípravném zápase proti Kodani

Sparťané slaví tři body za výhru nad Slováckem | Foto: Michal Sváček | Zdroj: Profimedia

Sparta v nejvyšší soutěži zvítězila na hřišti Slovácka po třech zápasech. Tým z Uherského Hradiště prohrál potřetí za sebou a jako jediný celek v jarní části sezony nezískal ani bod. Sice dál drží čtvrté místo, ale na třetí Plzeň ztrácí už deset bodů.

Sparťanský trenér Priske udělal v základní sestavě oproti čtvrtečnímu vítěznému duelu s Galatasarayem Istanbul v Evropské lize (4:1) hned osm změn. Kromě brankáře Vindahla začali od začátku pouze obránci Vitík a Wiesner. V domácí sestavě se při absenci zadáků Kadlece, Daníčka a Reinberka postavil na post stopera univerzál Kalabiška.

Slovácko neproměnilo šance

Než si obranná trojice hostů stačila na sebe zvyknout, utekl jí v šesté minutě Juroška a postupoval sám na Vindahla, dánský brankář ale jeho tutovku zlikvidoval. Uspěl i o dvě minuty později ve velmi podobné pozici, do níž se dostal Petržela.

Spartě stačila k vedení první vážnější útočná akce. Birmančevićův přímý kop propadl šestnáctkou k Vitíkovi, který nedůslednost domácí obrany potrestal gólovou hlavičkou do protipohybu brankáře Heči.

Ve 20. minutě Heča „namazal“ chybnou rozehrávkou Karabcovi, který ovšem luxusní nabídkou pohrdl, naopak po dlouhém nákopu se z další rychlé akce domácích prosadil Juroška a střelou podél vybíhajícího gólmana Sparty vyrovnal.

Slovácko mělo v dalším průběhu první půle mírnou převahu, které chyběla finální fáze. Dobrým presinkem navíc znemožňovalo Pražanům rozehrávku i kombinaci a tím pádem je ofenzivně eliminovalo.

Blesková rozehrávka

Sparta po přestávce směrem dopředu výrazně přidala. Ve 46. minutě Wiesner ještě tvrdou střelou k tyči nepřekvapil Heču. V 55. minutě Karabec bleskově rozehrál standardku z vlastní poloviny, dlouhý pas zpracoval Birmančević a ten už tvrdou ranou poslal Spartu do vedení svým sedmým gólem v ligové sezoně.

Inkasovaná branka vyburcovala domácí k větší aktivitě, s Kohútovou střelou si však poradil Vindahl a další náznaky šancí obrana Letenských už bez větších potíží uhlídala.

Souboj o krále střelců

Klíčová pro vývoj duelu byla 75. minuta. Nejprve se domácí dožadovali penalty po akci střídajícího Sinjavského, rozhodčí Szikszay ale nechal ve hře pokračovat a z protiútoku se po pohledné individuální akci prosadil Haraslín, jenž zaokrouhlil svůj počet ligových gólů v ročníku na deset. Na vedoucího Šulce z Plzně ztrácí v tabulce kanonýrů jeden zásah.

Slovácko se sice snažilo o korekci skóre, jenže místo šancí muselo spíše hasit nebezpečné situace po brejcích soupeře. Sparta prohrála jediný z posledních 22 venkovních ligových zápasů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme