Sparta podlehla Liverpoolu vysoko 1:6. Birmančević vstřelil první gól českého týmu na stadionu Anfield

Fotbalisté Sparty prohráli v osmifinálové odvetě Evropské ligy v Liverpoolu 1:6 a v součtu s domácím debaklem 1:5 ze soutěže vypadli. Pražané utrpěli nejvyšší porážku od prosince 2004, kdy v Lyonu ve skupině Ligy mistrů prohráli 0:5. Obhájci českého titulu nevyhráli čtvrtý soutěžní zápas po sobě a potřetí v řadě prohráli s celkovým skóre 2:15.

Liverpool Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Krejčí a Mohamed Salah

Ladislav Krejčí musel bránit hvězdu Liverpoolu Mohameda Salaha | Zdroj: Reuters

Pražané prožili mimořádně nepovedený začátek a ve čtrnácté minutě už prohrávali 0:4. Během šesti minut a 55 sekund se prosadili Darwin Núňez, Bobby Clark, Muhammad Salah a Cody Gakpo. V závěru úvodního dějství snížil Veljko Birmančevič, ale po změně stran přidali další branky domácích Dominik Szoboszlai a opět Gakpo.

Utkání Liverpool-Sparta jsme sledovali online

Číst článek

Šest gólů obdržela Sparta v evropských pohárech poprvé od prosince 1970, kdy na hřišti jiného anglického celku Leedsu prohrála ve Veletržním poháru (předchůdce Poháru UEFA) 0:6.

Sparta, která mezi porážkami s Liverpoolem utrpěla v neděli ligový debakl 0:4 v Plzni, nevyhrála ani čtvrtý vzájemný pohárový zápas a potřetí prohrála. Na hřišti anglických týmů nezvítězila v jedenácti z dvanácti utkání (s Veletržním pohárem) a od listopadu 1983 tam nevyhrála devětkrát za sebou, z toho sedmkrát prohrála. Naopak „Reds“ neprohráli ani šestý pohárový duel s českými celky a popáté triumfovali.

Trenér Liverpoolu Klopp, který po sezoně na vlastní žádost v klubu po devíti letech skončí, navzdory jednoznačnému výsledku z Letné překvapivě postavil téměř nejsilnější sestavu. Útočný „trojzubec“ vytvořili Gakpo, autor dvou branek z prvního utkání Núňez a egyptský kanonýr Salah, který kvůli mistrovství Afriky a zranění nastoupil v zahajovací jedenáctce poprvé od Nového roku. Dánský kouč Sparty Priske poslal do hry Zeleného či Solbakkena, naopak na lavičce začal nejlepší střelec mužstva v soutěžní sezoně Haraslín.

V Liverpoolu po sezoně skončí trenér Klopp. Klub opustí po osmi a půl letech

Číst článek

Hosté vůbec nezachytili začátek a aktuálně druhý tým anglické ligy v úvodní necelé čtvrthodině skóroval prakticky z každé akce. Střelecký účet načal v sedmé minutě Núňez. Szoboszlai nahrál do vápna a uruguayský reprezentant se přízemní střelou k tyči nemýlil.

Trest za chyby

Ihned po rozehrávce hostů sparťanský kapitán Krejčí špatně rozehrál a od Salaha se odrazil míč k zakončujícímu Clarkovi. Střelec druhé branky pak v desáté minutě obral o balon dalšího stopera Pražanů Zeleného a Salah zvýšil na 3:0, čímž se stal prvním hráčem Liverpoolu, který v sedmi po sobě jdoucích sezonách zaznamenal minimálně dvacet tref. Čtvrtý zásah domácích přidal po další Salahově přihrávce střelou z šestnáctky Gakpo.

Nečekaný úvod paradoxně utlumil atmosféru na Anfieldu, slyšet byli především sparťanští diváci, kterých přijelo na tři tisíce. „Reds“ po kanonádě ubrali na tempu. V 35. minutě po Krejčího chybné rozehrávce Salah přihrál před branku, jenže Núňez zblízka přestřelil.

Levé křídlo opět v akci

Hosté snížili v 42. minutě. Preciado přihrál do běhu Birmančevićovi a srbský křídelník se prosadil nepříliš prudkým zakončením k tyči. Pražané jako první český tým skórovali na ikonickém Anfieldu; v únoru 2011 tam prohráli v úvodním vyřazovacím kole EL 0:1 stejně jako Liberec v říjnu 2000 ve druhém kole Poháru UEFA (dnes EL).

Lídrovi české ligy nevyšel ani start do druhého poločasu. V 48. minutě Szoboszlai s přispěním Krejčího teče přidal pátý gól Liverpoolu. Za dalších sedm minut střídající Elliott vyslal zpoza vápna přízemní střelou, kterou ještě lehce tečoval Gakpo. V 69. minutě mohl nizozemský reprezentant završit hattrick, jenže z vápna přestřelil a dánského brankáře Vindahla nepřekonal ani o téměř deset minut později.

‚Hlavně nesmí býti smutno‘

Hostující fanoušci navzdory vysokému rozdílu ve skóre nadále fandili a kolem 75. minuty začali zpívat skladbu „Není nutno“ od autorské dvojice Svěrák, Uhlíř. V 83. minutě Elliott zblízka neprostřelil Vindahla.

Svěřenci trenéra Kloppa neprohráli od loňského února 31 soutěžních utkání po sobě a v této sezoně tam vyhráli všechny čtyři zápasy EL se skóre 17:2. Sparta prohrála venku v pohárech pět z posledních šesti zápasů (všechny v EL) a vyhrála tam jediné z minulých patnáct utkání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme