Kovář, Koubek, Pavlenka. Který z trojice českých brankářů v německé Bundeslize se podívá na Euro?

V polovině června začne v Německu fotbalové Euro a o nominaci do českého týmu bojují i tři brankáři, kteří hrají v Bundeslize. O Matěji Kovářovi z Leverkusen se stanice Radiožurnál Sport bavila v uplynulém týdnu, v německé nejvyyšší soutěži chytají ještě Tomáš Koubek a Jiří Pavlenka.

Brémy (Německo) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český brankář Tomáš Koubek

Český brankář Tomáš Koubek | Foto: Vitalii Kluiev | Zdroj: Profimedia

Když si na serveru YouTube zadáte do vyhledávání jméno Jiřího Pavlenky, najdete desítky sestřihů jeho nejlepších zákroků v dresu Werderu Brémy, většina je ale několik let stará. Není se čemu divit, odchovanec ostravského Baníku působí v Německu už sedmým rokem, a hlavně zkraje angažmá ho někteří řadili mezi nejlepší bundesligové brankáře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si dva české brankáře působící v německé Bundeslize, Tomáše Koubka a Jiřího Pavlenku, před Eurem 2024

Hned v první sezoně totiž Pavlenka zářil a co do úspěšnosti zákroků se držel v popředí elitní německé soutěže. Jedničkou Brém byl i přes několik zranění, a třeba když informoval novináře o své zlomenině nosu, zvládl je i pobavit.

„Rodiče mi psali, jak jsem na tom. Ale třeba manželka nemá s dětmi moc času koukat se na fotbal, takže tu srážku, při které jsem si zlomil nos, neviděla. Ale tak děláme fotbal, ne tanec nebo něco podobného,“ říkal Pavlenka.

Pavlenka v prvních šesti sezonách ve Werderu vynechal jen dva ligové zápasy, a to včetně jednoho ročníku ve druhé bundeslize, kam tým spadl.

„Máme skvělé fanoušky a Werder je tradiční německý klub. Bohužel je tam ta jedna sezona, kdy jsme spadli z nejvyšší ligy, kde to bylo dost náročné. Ale už jsme zpátky, v Brémách jsem už šest let a cítím se velice dobře,“ řekl pro Radiožurnál Sport reprezentační brankář před začátkem této sezony.

Leverkusen se v Bundeslize přibližuje titulu. ‚Šance je obrovská, nesmíme polevit,‘ říká útočník Schick

Číst článek

Jenže nyní se situace otočila. Po podzimním poranění třísel Pavlenka vypadl ze sestavy a Němec Zetterer ho pustil zpět jen na přátelská utkání. Pavlenka má přitom smlouvu jen do léta. Včeských médiích se objevila před pár dny informace, že se bude jedenatřicetiletý gólman nejspíš stěhovat do jiného klubu.

Na roli náhradníka je zvyklý i druhý český brankář v bundeslize – Tomáš Koubek.

I on začínal své angažmá před lety jako jednička Augsburgu, jenže po jediné sezoně o pozici přišel. Za poslední čtyři roky si tak bundesligu zachytal jen v 11 zápasech, a to v minulém ročníku při zranění konkurenta.

Podobně jako Pavlenkovi i Koubkovi končí stávající kontrakt, a tak je otázkou, jestli ho na bundesligové soupisce na podzim najdeme.

Adam Weidenthaler, František Typovský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme