Fotbalisté Bohemians porazili Jablonec a připsali si první jarní výhru, Plzeň doma nestačila na Liberec

Fotbalisté Plzně po reprezentační pauze ve 26. ligovém kole doma nečekaně podlehli Liberci 1:3 a prohráli poprvé na jaře a po šestnácti soutěžních zápasech. Všechny branky padly až v druhém poločase. Slovan poslal v 64. minutě do vedení Matěj Chaluš, za čtyři minuty srovnal střídající Idjessi Metsoko, ale vzápětí vrátil hostům náskok Luka Kulenovič, který se pak trefil ještě jednou.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fotbalista Jablonce Filip Souček v souboji z Erikem Prekopem z Bohemians

Fotbalista Jablonce Filip Souček v souboji z Erikem Prekopem z Bohemians | Foto: Robert Krumphanzl | Zdroj: Profimedia

Západočeši podlehli Liberci také v druhém vzájemném duelu této sezony a v lize prohráli po 11 zápasech. Čtvrtfinalista Evropské konferenční ligy i tak nadále s přehledem drží třetí místo v tabulce, zřejmě však nadobro ztratil naději na to, aby ještě znepříjemnil situaci prvním dvěma celkům Spartě a Slavii.

Slovan se jako předposlední tým v tomto ročníku nejvyšší soutěže dočkal prvního venkovního vítězství a poskočil na sedmou příčku.

Západočechům chybělo z různých důvodů několik opor. Kvůli trestu za žluté karty nemohli hrát Tomáš Chorý s exlibereckým Lukášem Červem, po reprezentačním srazu onemocněl Robin Hranáč a místo něj dostal poprvé na jaře a v lize podruhé v základní sestavě na stoperu šanci mladík Jan Paluska.

‚Průlomová sezona.‘ Stoper Hranáč by si mohl v úterý poprvé zahrát za národní tým proti Arménii

Číst článek

Úvodní velkou šanci měl v osmé minutě Vydra, sám před brankářem Oliverem Vliegenem ale minul. V 16. minutě se do první výrazné možnosti dostali i Severočeši, Lubomír Tupta však rovněž vypálil těsně vedle tyče.

Slovenský ofenzivní hráč pak v 28. minutě po signálu z rohového kopu tvrdě vystřelil zpoza vápna a brankář Martin Jedlička jeho přízemní pokus k tyči vyrazil. V závěru poločasu Plzeňští po zákroku na Matěje Vydru žádali penaltu, ale sudí Jan Všetečka ji nenařídil ani po poradě s videorozhodčím.

Krátce po změně stran znovu napřáhl z dálky Tupta, ani tentokrát se však proti Jedličkovi neprosadil. V 53. minutě dostal domácí Jhon Mosquera v souboji s Ahmadem Ghalim úder hlavou do spánku a po dlouhém ošetření musel vystřídat. Ze hry odstoupil i liberecký křídelník.

Liberecký obrat

V 64. minutě Severočeši díky velké chybě domácí obrany otevřeli skóre. Po zemi rozehraný rohový kop posunul k brance Prebsl a zcela nepokrytý Matěj Chaluš měl dost času na to, aby balon po zemi poslal nepříliš prudkou střelou k tyči.

Viktoria už za čtyři minuty odpověděla. Kopicův centr z pravé strany Vliegen jen nedůrazně vyrazil a Klimentův pokus do odkryté branky ještě lehce tečoval střídající Metsoko. Ofenzivní hráč z Toga se při svém druhém startu v české lize dočkal premiérového gólu.

Domácí se tlačili za obratem, jenže ztratili balon a hosté po brejku udeřili. Na Fukalův centr z pravé strany si naskočil Kulenovič a hlavičkou s odrazem břevna umístil balon kousek za brankovou čáru. Chorvatský útočník skóroval na jaře poprvé.

Fotbalová reprezentace bude na Euru hrát v nových dresech. Tradiční barvy by neměly překvapit

Číst článek

V 79. minutě Kulenovič využil další mezery v plzeňské defenzivě, protlačil se přes tři protihráče a sám před Jedličkou nezaváhal. Dva góly v jednom utkání české ligy dal poprvé, trefil se i v podzimním vzájemném duelu, který Slovan vyhrál 3:0. Viktoria v nejvyšší soutěži inkasovala třikrát v jednom zápase poprvé od poslední soutěžní porážky 1:4 se Slováckem v listopadu.

Západočeši závěr dohrávali v křeči, jejich zmar podtrhl Hejda, který v závěru desetiminutového nastavení hlavičkoval na malém vápně jen do Vliegena. Liberečtí zvítězili teprve podruhé z posledních 12 ligových zápasů v Plzni.

Macíkova chyba

Pardubice postrádaly disciplinárně potrestaného trenéra Radoslava Kováče. Bývalého hráče Hanáků zastoupil asistent David Mikula. Úvodní minuty prvního poločasu přinesly pouze náznaky šancí, kterých měli více aktivnější hosté. Nejdříve se míč dostal po rohovém kopu k Dominiku Marešovi, který z otočky přestřelil. Poté přízemní střelu Michala Hlavatého zpoza vápna vyrazil Macík na roh.

Pardubice se však dostaly do vedení ve 32. minutě díky kuriózní vlastní brance Olomouce. Vít Beneš přihrál od postranní čáry zpět na brankáře Matúše Macíka, kterému však míč projel pod nohou až za brankovou čáru.

Olomouc mohla brzy srovnat, jenže Radim Breite ve dvou šancích vždy zamířil jen do středu branky a náruče připraveného gólmana Antonína Kinského.

Po změně stran mohly jít Pardubice dvakrát do dvoubrankového vedení. Nejdříve ale tvrdou střelu Ladislava Krobota ze strany vyrazil Macík mimo tři tyče a poté po Benešově chybě v rozehrávce slovenský brankář vychytal v samostatném úniku také střílejícího Vojtěcha Patráka. Vzápětí se ke střele z dobré pozice dostal olomoucký Juraj Chvátal, jenže jeho střelu reflexivně vykopl Kinský. Gólman Pardubic si poté našel také střelu Jana Fortelného po rohovém kopu.

Přezdívají mu Pan Spolehlivý. ‚Vždy, když mi přivedou konkurenci, dokážu, že jsem lepší,‘ říká Kadeřábek

Číst článek

Dobrým zákrokem se prezentoval rovněž Macík proti povedené střele Tomáše Solila z voleje k levé tyči. Pět minut před koncem zápasu se k hlavičce dostal nejlepší olomoucký střelec v ligové sezoně Lukáš Juliš, jenže v těžké pozici jen přestřelil.

Sedmý gól Zlatohlávka

Závěrečnou tečku za vítězstvím Pardubic pak udělal v nastaveném čase Tomáš Zlatohlávek, který po jednom z brejků prostřelil Macíka po přihrávce Hlavatého. Sedmou trefou v ročníku nejvyšší soutěže se v čele tabulky nejlepších kanonýrů mužstva osamostatnil od Kryštofa Daňka.

Sigma v lize s Pardubicemi nebodovala po pěti utkáních, na druhé straně je doma neporazila ve třech z dosavadních čtyř duelů. Hanáci na Andrově stadionu v nejvyšší soutěži nezvítězili posedmé v řadě. Východočeši venku v lize vyhráli po dvou prohrách a v této sezoně tam získali 16 z celkových 26 bodů.

26. kolo první fotbalové ligy:

Sigma Olomouc - FK Pardubice 0:2 (0:1)
Branky: 32. vlastní Beneš, 90.+1 Zlatohlávek. Rozhodčí: Berka - Ratajová, Kotík - Adámková (video). ŽK: Singhateh - Patrák, Tischler. Diváci: 3366.
Sestavy:
Olomouc: Macík - Chvátal, Matys (81. Fiala), Beneš (59. Sláma), Novák - Ventúra (46. Singhateh), Breite - Langer (86. Uriča), Pospíšil, Zorvan (59. Fortelný) - Juliš. Trenér: Saňák.
Pardubice: Kinský - Mareš, Kukučka, Donát, Surzyn - Solil, Icha, Hlavatý - Sychra (72. Brdička, 88. Černý) - Patrák (65. Tischler), Krobot (65. Zlatohlávek). Trenér: Mikula.

Bohemians Praha 1905 - FK Jablonec 2:0 (2:0)
Branky: 22. Beran, 40. Hůlka. Rozhodčí: Černý - Podaný, Dresler - Zelinka (video). ŽK: Petrák, Hála, Beran, Hůlka, Shejbal, Vondra, Kadlec, Hybš, Veselý (trenér) - D. Souček, F. Souček, Houska. Diváci: 5895.
Sestavy:
Bohemians: Valeš (78. Soukup) - Křapka, Petrák (71. Köstl), Vondra (90.+7 Puškáč) - Kadlec, Beran, Hůlka, Kovařík (78. Hybš) - Hála (71. Shejbal) - Prekop, Ristovski. Trenér: Veselý.
Jablonec: Hanuš - F. Souček (90. Hübschman), Tekijaški, D. Souček - Kanakimana (90. Gaši), Kratochvíl, Martinec, Čanturišvili - Drchal (85. Velich), Hollý (79. Alégué), Chramosta (46. Houska). Trenér: Látal.

Viktoria Plzeň - Slovan Liberec 1:3 (0:0)
Branky: 68. Metsoko - 69. a 79. Kulenovič, 64. Chaluš. Rozhodčí: Všetečka - Hájek, Váňa - Klíma (video). ŽK: Hejda, Cadu, Koubek (trenér) - Purzitidis, Ghali, Žambůrek, Kozel (trenér). Diváci: 9718.
Sestavy:
Plzeň: Jedlička - Paluska, Hejda, Jemelka - Cadu, Traoré (66. Kopic), Kalvach, Souaré (76. Sýkora) - Šulc, Mosquera (58. Metsoko) - Vydra (66. Kliment). Trenér. Koubek.
Liberec: Vliegen - Mikula (84. Lehoczki), Chaluš, Purzitidis - Ghali (57. Fukala), Žambůrek, Prebsl, Preisler - Višinský (71. Doumbia), Tupta (57. Horský) - Kulenovič (84. Rabušic). Trenér: Kozel.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme