Adidas stahuje dresy německé reprezentace s číslem 44. Font připomínající blesk se podobal znaku SS

Výrobce oblečení Adidas si v Německu uřízl ostudu, kvůli které musí narychlo předělat dresy fotbalové reprezentace. Důvodem je tvar číslic, jedna kombinace se totiž nápadně podobá symbolu nacistických jednotek SS. Německá fotbalová reprezentace také oznámila, že s německou značkou ukončuje dlouholetou spolupráci a výbavu mu nově bude dodávat americký Nike.

Od stálého zpravodaje Berlín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Adidas chtěl potěšit fanoušky a před evropským šampionátem začal nabízet dresy, které si může každý upravit podle libosti. Oděvní značka pro ně také vyvinula vlastní písmo, kde ale tvar čtyřky připomíná blesk.

Přehrát

00:00 / 00:00

Adidas vytvořil pro německý národní fotbalový tým dresy, na kterých vypadá číslo 44 jako symbol SS

Zákazníci, kteří si vybrali dres s číslem 44, měli dostat bílý trikot s černými číslicemi, které ovšem zdálky vypadají jako runové symboly spojené s nacistickými jednotkami SS.

Jako první na to upozornili uživatelé sociální sítě X, kde dresy vzbudily posměch i pohoršení. Adidas už oznámil, že chybu napraví. Německý fotbalový tým chce rychle vymyslet jiný tvar číslice čtyři a firma také stornuje všechny objednávky, ve kterých si už někdo zadal právě dres s číslem 44 na zádech.

Firma Adidas prohrála spor o pruhy. Soudila se s módním návrhářem, který používá podobný motiv

Číst článek

Adidas však neupřesnil, kolik lidí si ho objednalo a jestli to udělali z recese, anebo to třeba nalákalo i stoupence krajní pravice.

Firma ovšem už předem omezila některé kombinace, což se v Německu dělá více méně automaticky. Na dres se tak nedají vytisknout jména jako Hitler nebo Führer (vůdce).

Tvar čísel sice dostal zelenou od fotbalové organizace UEFA, jenže ta si prý prohlížela pouze kombinace od jedničky do šestadvacítky, takže si nikdo nevšiml, jak vypadají dvě čtyřky vedle sebe.

Ukončení spolupráce

Pro Adidas je to už třetí nepříjemnost v poslední době a i ty předešlé souvisely s fotbalem. Společnost teprve před pár týdny ukázala dresy pro německou reprezentaci, které budou ve dvou verzích. Kromě tradiční bílé s německou trikolorou se nově vsadilo na netradiční kombinaci fialové a růžové.

Podle návrhářů to odráží rozmanitost země, mezi fanoušky ale sklízí design kritiku a na sociálních sítích se objevilo i volání po bojkotu, protože část lidí v tom například viděla propagaci sexuálních menšin.

Jen o pár dní později se pak vedení Adidasu dozvědělo mnohem závažnější zprávu. Německý fotbalový svaz mu údajně jen s několikahodinovým předstihem oznámil, že s ním po 70 letech a několika evropských i světových titulech ukončí spolupráci.

Výbavu německému národnímu týmu bude nově zajišťovat americká firma Nike. Na to reagovali i politici, třeba podle vicekancléře Roberta Habecka by bylo na místě, aby v tomto případě byla německá reprezentace vlastenecká, protože v zemi sídlí jediné dvě značky, které ještě dokážou firmě Nike nějak konkurovat. Vedle Adidasu je to značka Puma.

Podle informací Süddeutsche Zeitung v tomto případě rozhodovaly peníze, protože Američané dají na sponzoring Němců asi dvojnásobek toho, co značka se třemi pruhy.

Obavy z terorismu

Letošní evropské fotbalové mistrovství od půlky června hostí právě Německo. Policisté a úřady mají už teď z akce obavy. Jednak se obávají chování samotných fanoušků, třeba při zápasech, kde stojí proti sobě země s ne zrovna nejlepšími vztahy, alespoň ne fotbalovými. Typicky jsou to třeba klání mezi Italií a Chorvatskem.

Přidává se k tomu však ještě jedna dimenze, a to obava z terorismu, především islámského. Islamisté by teoreticky mohli zaútočit nejen na stadionech, ale třeba i ve městech, která budou během šampionátu plná zahraničních turistů.

Los Eura: Češi narazí na Portugalsko, Turecko a vítěze play-off. Hrát budou v Lipsku a Hamburku

Číst článek

Magazín Spiegel na to upozorňoval už před nedávným atentátem na předměstí Moskvy, ale tento útok obavy ještě posílil. Spolkové ministerstvo vnitra ujišťuje, že islamistickou scénu bedlivě sleduje a bere riziko mimořádně vážně.

Německo navíc bude po celou dobu šampionátu kontrolovat hranice se všemi sousedícími státy. Už nyní se hlídá pomezí s Českem, Polskem, Rakouskem a Švýcarskem a tento režim potrvá přinejmenším do půlky července.

Otázkou však je, jestli Německo tento stav ještě neprodlouží s tím, že už nebude argumentovat šampionátem, ale vrátí se k současnému odůvodnění, tedy údajnému boji s nelegální migrací.

Václav Jabůrek, job Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme