Světový rekordman v maratonu Kiptum zemřel při autonehodě. Atletické superhvězdě bylo 24 let

Světový rekordman v maratonu Kelvin Kiptum zahynul v neděli spolu se svým trenérem při dopravní nehodě v Keni. Informovaly o tom v pondělí světové agentury s odvoláním na policii i atletovy blízké. Keňskému vytrvalci, který světový rekord 2:00:35 zaběhl loni v říjnu na Chicagském maratonu, bylo 24 let. Připravoval se na olympijské hry v Paříži.

Nairobi Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Světový rekordman v maratonu Kiptum zemřel při autonehodě (archivní foto)

Světový rekordman v maratonu Kiptum zemřel při autonehodě (archivní foto) | Zdroj: Profimedia

Kiptum seděl za volantem auta, které sjelo ze silnice kolem 23.00 místního času (21.00 SEČ) v Kaptagatu na západě Keni, uvedla agentura DPA s odvoláním na policii. V autě spolu s ním zahynul také trenér Gervais Hakizimana ze Rwandy.

V Monaku vyhlásili šest nejlepších atletů sezony. Cenu získali i švédský tyčkař Duplantis nebo sprinter Lyles

Číst článek

Při nehodě, které se podle předběžných informací nezúčastnila žádná další vozidla, utrpěla těžká zranění jejich spolucestující.

Zprávu o Kiptumově smrti podle agentury AP potvrdila Milcah Chemosová, která navštívila nemocnici, kam bylo atletovo tělo převezeno. AFP se ve své zprávě odvolává na místní policejní zdroje, agentura Reuters na vyjádření bývalého keňského premiéra Raily Odingy.

Média Kiptuma označovala za zjevení světové atletiky, který byl na cestě stát se superhvězdou své disciplíny. S během začínal ve třinácti letech, přičemž v maratonu debutoval v prosinci 2022, kdy zvítězil ve Valencii ve skvělém čase 2:01:53. Chicagský maraton, kde stanovil světový rekord, byl teprve jeho třetím maratonem.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme