V Monaku vyhlásili šest nejlepších atletů sezony. Cenu získali i švédský tyčkař Duplantis nebo sprinter Lyles

Světová atletika (WA) tentokrát vyhlásila šest nejlepších Atletů světa místo obvyklé dvojice. Na sociální síti X oznámila laureáty samostatně pro jednotlivé skupiny disciplín. Na dráze zvítězili sprinter Noah Lyles a běžkyně Faith Kipyegonová, v technických disciplínách tyčkař Armand Duplantis a trojskokanka Yulimar Rojasová a v bězích mimo stadion světoví rekordmani v maratonu Kelvin Kiptum a Tigist Assefaová.

Monako Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švédský tyčkař byl jeden ze šestice oceněných na udílení cen pro nejlepší atlety roku 2023

Švédský tyčkař byl jeden ze šestice oceněných na udílení cen pro nejlepší atlety roku 2023 | Zdroj: Profimedia

V tiskové zprávě WA uvedla, že novým formátem reagovala na zpětnou vazbu při hlasování. Řada fanoušků i funkcionářů WA si posteskla, že v sezoně nabité skvělými výkony včetně 23 světových rekordů je pro ně obtížné vybrat jednu osobnost v konkurenci různorodých disciplín.

„Jen naši Světoví atleti roku sami o sobě dosáhli v roce 2023 na sedm světových rekordů, světové tituly a velké výhry, takže je na místě, aby byli vyhlášeni jako Atleti roku ve svých skupinách disciplín,“ uvedl prezident Světové atletiky Sebastian Coe.

Američan Lyles světový rekord nepřekonal, ale odjel z mistrovství světa se třemi zlaty: triumfoval na stovce, dvoustovce a také ve štafetě. Světový atlet z let 2020 a 2022 Duplantis v uplynulé sezoně dvakrát vylepšil světový rekord. V hale skočil švédský fenomén 622 centimetrů a v zářijovém finále Diamantové ligy v Eugene na závěr venkovní sezony přidal další centimetr. Dominanci potvrdil i na MS v Budapešti.

Šest oceněných

Světové maximum v této sezoně posunul i keňský vytrvalec Kiptum. Na začátku října vyhrál Chicagský maraton v rekordním čase 2:00:35 hodiny. Mezi letošními úspěchy má Kiptum i triumf na dalším slavném maratonu v Londýně. Historické maximum neodolalo ani v ženském maratonu, když Etiopanka Assefaová v Berlíně smetla bývalé maximum o více než dvě minuty, zaběhla čas 2:11:53.

Dokonce tři světové rekordy - na 1500 metrů, míli a 5000 metrů - předvedla v letní sezoně Kipyegonová, jež na MS ovládla patnáctistovku i pětku. Rojasová sice v uplynulé sezoně vlastní historická maxima neposunula, ale ovládla počtvrté MS a potřetí seriál Diamantové ligy. Díky tomu navázala na ocenění z roku 2020.

Obě ocenění pro vycházející hvězdy putují k devatenáctiletým běžcům do Keni. Získali je vicemistr světa na 800 metrů Emmanuel Wanyonyi a Faith Cherotichová, která na seniorském šampionátu v Budapešti doběhla třetí v závodě na 3000 metrů překážek.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme