Případ Semenyaová znovu míří k Evropskému soudu pro lidská práva, atletka stále nesmí závodit

Případ jihoafrické atletky Caster Semenyaové bude pokračovat u Velkého senátu Evropského soudu pro lidská práva, jenž v pondělí oznámil, že se dlouholetým sporem bude zabývat. Dvojnásobná olympijská vítězka a trojnásobná mistryně světa napadla fakt, že kvůli tomu, že odmítá hormonální léčbu snižující hladinu testosteronu, nesmí závodit na svých parádních tratích 800 a 1500 metrů.

Štrasburk (Francie) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Caster Semenyaová v roce 2018

Caster Semenyaová v roce 2018 | Zdroj: Profimedia

Dvaatřicetiletá Semenyaová slavila u Evropského soudu pro lidská práva v červenci vítězství. Soudci ve Štrasburku těsným poměrem hlasů 4:3 rozhodli, že atletka byla diskriminována předchozím rozhodnutím švýcarského federálního soudu.

Běžkyně Semenyaová uspěla u Evropského soudu, změna ‚testosteronového pravidla‘ se ale nechystá

Číst článek

Švýcarský soud, jenž potvrdil „testosteronové pravidlo“ Světové atletiky, se proti červencovému verdiktu odvolal k Velkému senátu, jehož rozhodnutí bude konečné. Datum projednávání nebylo stanoveno.

Švýcarská justice stejně jako předtím Sportovní arbitrážní soud (CAS) odmítla žalobu Semenyaové proti zákazu jejího startu v mezinárodních atletických soutěžích.

Štrasburský soud nicméně v červenci rozhodl, že stížnost běžkyně obsahovala „věrohodné tvrzení o diskriminaci na základě jejích zvýšených hodnot testosteronu.“

Medaile a zákazy

Semenayová získala na olympijských hrách v letech 2012 a 2016 zlato v běhu na 800 metrů, od roku 2019 však na své nejsilnější trati nesmí v mezinárodních závodech startovat.

Atletky s takzvaným odlišným sexuálním vývojem (DSD), mezi nimiž je Semenyaová nejznámější, nesmějí podle pravidla Světové atletiky bez lékařského snížení hodnot testosteronu závodit na tratích 400 metrů až míli. Semenyaová se od té doby snažila prorazit na sprinterských nebo delších tratích, na někdejší úspěchy na nich ale nenavázala.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme