Třetí nejlepší čas v historii Česka. Běžkyně Hrochová si v maratonu předčasně zajistila účast na olympiádě

Maraton na olympijských hrách v Paříži poběží dvě české vytrvalkyně. K držitelce národního rekordu Moiře Stewartové se včera přidala Tereza Hrochová, která v závodě ve španělské Seville zaběhla třetí nejlepší čas českých historických tabulek.

Sevilla Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká běžkyně na dlouhé tratě Tereza Hrochová

Česká běžkyně na dlouhé tratě Tereza Hrochová | Foto: Fotobanka Profimedia | Zdroj: Profimedia

„Závod byl náročný, ale i díky tomu výsledky vlastně krásný. Ale ještě teď mě bolí nohy,“ říká po čerstvém úspěchu Tereza Hrochová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si reportáž s českou maratonskou běžkyní Terezou Hrochovou poté, co se kvalifikovala na letošní olympiádu

Sedmadvacetiletá atletka splnila olympijský limit časem dvě hodiny, 26 minut a 38 sekund. Zhruba o dvě a půl minuty tím překonala osobní rekord, který zaběhla v roce 2021 při svém prvním maratonu v životě. Od té doby se tomu času nemohla přiblížit.

„Já jsem se o to pokoušela už v loňském roce dvakrát, bohužel tam vždy byly komplikace. Loni to pro mě bylo smolné, tak jsem si říkala, že už to musí vyjít. A ono se to povedlo, takže mám velkou radost,“ hlásí rodačka z České Lípy.

Nové osobní maximum Hrochové je zároveň třetím nejrychlejším českým časem o tři sekundy za Evou Vrabcovou Nývltovou a zhruba minutu za rekordem Moiry Stewartové. Ten česká vytrvalkyně se skotskými kořeny zaběhla v prosinci ve Valencii. A Hrochová vysvětlovala, proč právě zimní závody ve Španělsku prospívají dobrým výkonům.

Pět maratonů jsem sbírala zkušenosti a teď to vyšlo náramně, těší Stewartovou po olympijském limitu

Číst článek

„Jsou svižné, Valencie bývá nejrychlejší, v Seville je také rychlá. Počasí je tu příznivé, ke konci a během poslední půlhodiny už ale bylo opravdu teplo,“ říká Tereza Hrochová, která pod pěti kruhy poběží podruhé.

Pravá olympijská atmosféra

Při své premiéře v japonském Sapporu v roce 2021 skončila na 58. místě. Teď hlavně doufá, že si vychutná plnohodnotnou olympijskou atmosféru.

„Já doufám, že to bude úplně jiné. Měli bychom v olympijské vesničce a měla by tam být pravá atmosféra, ne to, co se dělo v době covidu a po covidu. Snad to bude olympiáda v tom pravém slova smyslu,“ přeje si Hrochová, která přiznala, že ještě nestudovala olympijskou trať. Nejdřív se soustředila na splnění limitu, zbytek přijde později.

„Vůbec ještě nemám ani naplánovaný. Sezona ještě pokračuje, musíme plánovat dál. Chceme vymyslet, na které závody kromě olympiády ještě půjdu,“ řekla Radiožurnálu Sport druhá česká maratonkyně kvalifikovaná na letošní letní olympijské hry.

Kryštof Kousal, tpk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme