Šnejdr získal na Evropských hrách stříbro v běhu na 800 metrů. Čtvrtkařka Petržilková má osobní rekord

Filip Šnejdr získal na Evropských hrách stříbrnou medaili v běhu na 800 metrů. Na mistrovství Evropy atletických družstev, které je letos součástí multisportovní akce v Polsku, doběhl v Chořově druhý v papírově slabším běhu B v čase 1:46,84 minuty.

Chořov (Polsko) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Filip Šnejdr se na mistrovství Evropy družstev blýskl v závodě na 800 metrů

Filip Šnejdr se na mistrovství Evropy družstev blýskl v závodě na 800 metrů | Zdroj: Reuters

Následný běh A byl překvapivě pomalejší a lepšího času nedosáhl v minulých dnech ani nikdo ze závodníků z nižších divizí, mezi nimiž byl například dvojnásobný medailista z mistrovství světa Amel Tuka z Bosny a Hercegoviny.

Šnejdr přinesl českému týmu patnáct bodů do hodnocení týmové soutěže. Pro osmadvacetiletého atleta, který v Chorzówě zůstal více než sekundu za svým osobním rekordem, je druhé místo největším individuálním mezinárodním úspěchem. Zatím byl jeho jediným cenným kovem na velké akci bronz se štafetou na 4x400 metrů na univerziádě v roce 2017.

Silný finiš Šnejdra

Vyhrál Švýcar Ramon Wipfli, který Šnejdra v závěru přespurtoval o jedenáct setin. Naopak český reprezentant udržel o šest tisícin za sebou Turka Mehmeta Celika.

Všichni chtěli od začátku běžet rychle a právě Šnejdr udával tempo. „Trochu jsme si řekli, že za to vezmu já a pak uvidíme, co se stane v průběhu. Ale bylo to strašně těžké, je složité tu první čtvrtku odhadnout, aby se mi to šlo příjemně," řekl český reprezentant.

Bezprostředně po závodě úplně nemyslel na celkový úspěch. „Určitě ten můj běh byl k poražení. Na druhou stranu jsme si s klukama v závěru pomohli navzájem," přemítal v rozhovoru pro YouTube České atletiky.

Účastníci běhu A včetně někdejšího vicemistra Evropy Andrease Kramera ze Švédska pak podle Šnejdra závod protaktizovali. „Myslím, že oni mysleli, že to není tak rychlé a že z 53 sekund na mezičase můžou běžet pod 1:46. Možná to podcenili,“ zhodnotil zatím nejpřekvapivější český medailista na Evropských hrách.

Petržilková v „osobáku“

Další výrazný posun osobního rekordu zaznamenala čtvrtkařka Tereza Petržilková. Poté, co se na nedávném kladenském mítinku poprvé dostala pod 52 sekund, se zlepšila o dalších 44 setin na 51,51 sekundy. To znamenalo páté místo v závodě, který ovládla nizozemská hvězda Femke Bolová (49,85).

„Papírově jsem byla na osmém místě. Jsem pátá v takovém osobáku, to je naprostá fantazie,“ radovala se Petržilková.

Běžela na vnitřním kraji v lepším rozběhu, ale ve druhé dráze. „Tady je super, že je devítidráha, tak jsem neměla mantinel a ve druhé dráze se dá běžet dobře,“ dodala. Jejím dalším individuálním startem bude v úterý 27. června Zlatá tretra.

Českému týmu po osmi ze 37 disciplín patří v týmovém pořadí šestnáctičlenné divize A čtrnáctá příčka, což by znamenalo sestup. Zatím Česko nasbíralo 58 bodů a má minimální ztrátu dvou až tří bodů na týmy od jedenáctého do třináctého místa. Největší české naděje, jako jsou koulař Tomáš Staněk, tyčkařka Amálie Švábíková nebo dálkař Radek Juška, budou závodit až v dalších dnech. Mistrovství Evropy družstev potrvá do neděle.

rej, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme