Na rekonstrukci Žižkových kasáren v Českých Budějovicích by mohla radnice zažádat o dotaci

Českobudějovičtí radní budou jednat o budoucnosti Žižkových kasáren. Minulý týden převzala radnice jejich část. Některé budovy v areálu už patří okresnímu soudu a jeden z objektů ještě bude využívat armáda. Definitivní plán na využití nově získaných budov radnice zatím nemá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kasárna TGM v Pardubicích 8

Kasárna TGM v Pardubicích 8 | Foto: Iveta Záleská

Českobudějovičtí radní se budou zabývat studií na využití kasárenské budovy přímo u nádraží ve Dvořákově ulici, říká náměstek primátora Miroslav Joch:

„Bude návrh studie, jak by budova mohla být řešena a co by obnášelo ji investičně a pozičně upravit tak, aby se sem dal přestěhovat úřad.“

Rekonstrukce, která by pomohla jednu z budov Žižkových kasáren v ČB oživit a připravit na přestěhování některých úřadů magistrátu, by podle předběžných odhadů stála 80 milionů korun.

Ve městě přitom stojí další kasárenské objekty, které na své využití teprve čekají. Dlouhodobě chátrají především Mariánská kasárna.

„Vlastník, co to koupil, tak dlouho nevěděl, co s tím. Pokoušel se sundat památkovou ochranu. Byl úspěšný v žádosti o dotační peníze. Chce tam udělat ubytování hotelového typu.“

Podle náměstka primátora Miroslava Jocha by také na rekonstrukci Žižkových kasáren v Českých Budějovicích mohla radnice zažádat o dotaci v novém programovacím období od roku 2015.

Zatím ale není jasné, jak se k těmto záměrům postaví ostatní radní a zastupitelé. Další možností by totiž bylo kasárna zbourat a lukrativní pozemky v centru města u nádraží prodat.

Bezplatný převod armádních budov není nutně pro města výhodou. Často je problematické budovy využít.

Nejasná je stále také situace kolem Žižkových kasáren v Písku, kde radnice v minulosti uzavřela nevýhodné smlouvy s developerem.

Martin Pokorný Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme