Zemřel herec a dabér Ladislav Županič. Propůjčil hlas například Clintu Eastwoodovi

Zemřel divadelní a filmový herec a dabér Ladislav Županič, bylo mu 80 let. Oznámila to Herecká asociace. Županič byl držitelem ceny Thálie 2015 za celoživotní herecko-pěvecké mistrovství. Je spjat především s pražským Hudebním divadlem v Karlíně, kde vytvořil desítky úspěšných rolí a které také vedl. Hrál ve filmu, televizi a rozhlasu a daboval, jeho hlasem v Česku mluví například americký herec Clint Eastwood.

Aktualizováno Praha (Aktualizováno: 19:14 9. 12. 2023) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ladislav Županič byl 10 let ředitelem Hudebního divadla Karlín

Ladislav Županič byl 10 let ředitelem Hudebního divadla Karlín | Zdroj: Profimedia

„Podle informací rodiny náhle zemřel kolega, skvělý herec, dabér, před časem i ředitel Hudebního divadla Karlín, nositel Ceny Thálie, pan Ladislav Županič. České herectví tak opustila velká osobnost,“ sdělila Herecká asociace na Facebooku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Host: Ladislav Županič. Moderuje Jitka Novotná

Na Županiče vzpomínají v dobrém i jeho kolegové nejen z divadla. „Ráda jsem za jeho éry do toho divadla (Hudební divadlo Karlín pozn. red.) chodila, protože se tam mísil žánr operetty s muzikálem,“ vybavuje si ohledně Županičova působení herečka Zlata Adamovská. 

Rodák z Prostějova studoval na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, s divadlem začínal v Praze v někdejším divadle Paravan.

Třicet let pak působil v karlínském souboru, deset let byl jeho ředitelem. Thálii získal Županič za výkon v roli Albína v muzikálu Klec bláznů a také za celoživotní mistrovství. Zahrál si i v Divadle na Fidlovačce a Divadle bez zábradlí. 

„Je to pro naše divadlo těžká zpráva, měli jsme ho moc rádi a vážili jsme si ho,“ zavzpomínal principál divadla, herec Karel Heřmánek.

Ve filmu Županič ztvárnil například Pražáka Rumlena v Menzelově filmu Vesničko má středisková nebo sluhu v pohádkách Princezna ze mlejna 1 a 2. Na to vzpomíná i jejich režisér Zdeněk Troška.

„Byl skvělý herec a stará škola, vždycky připravený. Na place byl oblíbený a nezkazil žádnou legraci, naopak se vždy snažil udržet dobrou náladu,“ dodal.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme